Een betere beveiliging van je online gegevens zoals je persoonlijke data en alle andere documenten die je online bewaard begint bij jezelf.
We worden steeds handiger op het internet. We maken er op meerdere manier en plekken steeds vaker gebruik van. We werken meer met en verdienen ons geld vaker via het internet, denk aan ZZP’ers en Digital Nomads. Hierdoor is ook het aantal online diensten gigantisch gegroeid de laatste jaren. Er is voor alles wel een oplossing te vinden i de vorm van een app of een website.
Voor elke dienst of website een account.
De voorwaarde van websites, en of dat nu een forum, webshop, clouddienst, betaalprovider, website host een online e-commerce tool of e-mailprovider is. Is dat je altijd een account moet aanmaken om er gebruik van te kunnen maken. Denk aan je social media accounts. Dit betekend dus dat ale deze online diensten beginnen met het creëren van een inlognaam en een wachtwoord zodat alleen jij veilig kunt inloggen.
De reden voor al deze accounts is niet alleen dat deze diensten een verbintenis met je willen aangaan. Maar ze willen vaak ook meer van je weten, zoals je persoonlijke gegevens, je adres en andere voorkeuren. Om het nog niet te hebben over de informatie die bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn van je willen hebben.
Persoonlijke gegevens online beveiligd.
De informatie die van je gevraagd wordt is persoonlijk en privé. Vandaar dat je deze ook alleen in een beveiligde omgeving zoals je eigen online account kunt achterlaten. Anders zou iedereen deze gegevens kunnen inzien en dit wil je niet. Stel je voor dat iemand met slechte bedoelingen over jouw persoonlijke gegevens beschikt? Dit wil je zo goed mogelijk voorkomen, en daarom een eigen account die je vervolgens beveiligd met een inlognaam en wachtwoord.
Veel mensen gaan er vanuit dat de dienst waar jij je gegevens in je account hebt staan. Er alles aan doet om te voorkomen dat je gegevens gestolen worden. En daarmee is de kous af. Dat deze bedrijven er alles aan doen op de beste beveiliging te bieden klopt. Maar dat neemt niet weg dat iedereen met jouw wachtwoord en inlog kan inloggen op jouw account.
Met andere woorden hoe goed de beveiligingstechnieken van bepaalde software of servers ook zijn. Zodra iemand jouw inloggegevens heeft kan die zich eenvoudig voordoen als jou.
Begin bij jezelf met een sterk wachtwoord.
Daarom begint een goede beveiliging altijd bij jezelf. Dit is nu precies ook waar het probleem ligt van veel mensen en hun gehackte accounts. Want de accounts die gehacked worden zijn vaak voorzien van makkelijk te raden wachtwoorden.
Daarnaast gebruiken veel mensen hun wachtwoorden steeds opnieuw voor nieuwe accounts. Wanneer een bepaald account is gehacked. Stel door een datalek, dan liggen jouw inloggegevens op straat en kan iedereen deze inzien. Zo kun je op deze website checken of je e-mailadres gelekt is. Gebruik je deze inloggegevens vervolgens op meerdere accounts, dan is het een kwestie van tijd voor hackers ook op deze accounts inloggen en dan ben je nog verder van huis.
Een uniek en sterk wachtwoord voor elk account.
Het is daarom ontzettend belangrijk om voor elke website, elke app, elke online dienst een andere inlognaam en wachtwoord te bedenken. Je inloggegevens moeten dus niet alleen uniek zijn voor elke website. Maar ook nog eens moeilijk te raden. Zorg daarom voor inloggegevens die bestaan lange namen, grote en kleine leestekens. Cijfers en speciale symbolen. En altijd een combinatie hiervan.
Nu komt de uitdaging. En dit is precies de reden waarom mensen makkelijk te onthouden wachtwoorden kiezen die ze vaker gebruiken. Voor elke website een ander sterk wachtwoord dat uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen bestaat is maar moeilijk te onthouden.
Wachtwoorden opschrijven of toch liever een password manager app?
Dat klopt helemaal! Maar is geen excuus om het niet te doen. Want ook hier zijn oplossingen voor. Zo kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager. Er zijn verschillende password managers beschikbaar waarvan er veel zelfs gratis van zijn. Deze helpen je niet alleen met het onthouden van al je inloggegevens voor elke website. Maar helpen ook met het bedenken van sterke wachtwoorden en kunnen je persoonlijke documenten in een online goed beveiligde kluis bewaren.
Enkele van deze password managers zijn bijvoorbeeld Sticky Password, Dashlane, Keeper en of Roboform. Allen bieden gelijkwaardige oplossingen maar zijn net even anders. Hoe deze werken en wat ze precies voor je kunnen betekenen kun je op deze website met informatie over elke wachtwoordmanager vinden.
Je wachtwoorden opslaan in een Excel bestand.
Een andere oplossing is om zelf alle wachtwoorden en inlognamen in een beveiligd bestand te documenteren. Je kunt dan bijvoorbeeld een spreadsheet of excel bestand aanmaken. Waarin je per website de inloggegevens noteer. Vervolgens beveilig je dit document ook weer met een wachtwoord (dat je wel kunt onthouden) En bewaar je dit op een veilige plek op je computer of in de cloud, zodat je er altijd vanaf al je apparaten bij kan indien nodig.
Je inloggegevens bewaren in een wachtwoordmanager.
Wat ons betreft zou ik voor de wachtwoordmanager gaan. Omdat dit verreweg de makkelijkste oplossing is. Daarnaast kun je gebruik maken van de vele andere gratis diensten die in het teken staan van de beste beveiliging. Omdat deze wachtwoordmanagers compatibel zijn voor alle apparaten en naast een desktop app, ook apps en browser extensies gebruiken. Kun je op elk apparaat met elke browser en app je wachtwoorden makkelijk bewaren en of nieuwe wachtwoorden genereren.
We hopen dat je wat aan dit artikel hebt en de gegeven informatie op een nuttige manier kunt gebruiken. We horen graag hoe jij denkt over de beveiliging van je online persoonlijke gegevens en hoe jij je wachtwoorden beveiligd.