Loading...
beleggen

Wat je moet weten over rendement bij beleggen

Wanneer je winst maakt met beleggen, dan wordt dat rendement genoemd. Dit is het grote doel van elke belegger. De vraag voor velen is echter wat het precies is. Wanneer mag je iets rendement noemen en hoe moet je dit berekenen? Wel rendement mag je eigenlijk verwachten? Helpt het als je een vermogensbeheerder inschakelt? In dit artikel krijg je alle antwoorden.

Wat is rendement eigenlijk?

Met rendement beleggen is belangrijk. Dit is namelijk het verschil tussen de waarde bij aankoop en de koers die de belegging nu heeft. Dit rendement wordt in procenten uitgedrukt. De koers is de prijs van een belegging op elk moment. Dit hangt af van factoren zoals het een bedrijf presteert en hoe het sentiment in de markt is. Dit kan dus per moment verschillen en zegt niet veel over de toekomst van een belegging.

Wat zit er in het rendement?

Rendement gaat niet alleen om de koers. Het gaat ook om de winst uit rendement en renteopbrengsten. Dit wordt berekend over een bepaalde periode. De belegging kan ook een rendement-op-rendement-effect krijgen. Het effect is vooral zichtbaar bij stockdividend of fondsen waarin dividend is herbelegd. Dit betekent dat daardoor exponentiële groei mogelijk is. Het is altijd slim om te kijken of dit mogelijk is. Je kan eventueel om een rekensom van de specialist vragen.

Het berekenen van beleggingsrendement

Het berekenen van een belegging is gemakkelijk te doen. Het rendement van een portefeuille met meerdere beleggingen of een aantal fondsen is lastiger. Dit kan je dan beter laten doen door een vermogensbeheerder. Die kan je dan ook helpen met het beleggen in verschillende aandelen en obligaties. Het rendement bij spreiding is te berekenen door alle afzonderlijke beleggingen samen te voegen. Een beheerder kan bij elke aan- of verkoop direct ook bijstellen. Wil jij je vermogen laten beheren? Bij Ambassadors Vermogensbeheer kun jij je vermogen laten beheren door experts.

Zicht op het gemiddeld rendement

Het is belangrijk om een realistisch beeld van rendement te hebben. Het hangt af van het soort categorie: aandelen, obligaties, grondstoffen of iets anders. Elke categorie brengt eigen risico’s en potentie mee. Daarnaast speelt ook de algemene ontwikkeling van de financiële markten mee. Het is slim om een beleggingsprofiel op te zetten bij een beheerder. Dan is er vaak een verwacht rendement van enkele procenten. Wees wel bewust dat dit een prognose is. De beheerder stuurt dit ook maandelijks bij. Zo heb je dus ook op elk moment een duidelijk overzicht en inzicht. Dit maakt de kansen op succes dus ook wat groter.