Loading...
nieuwe werken

Nadelen van het Nieuwe Werken

nieuwe-werken-nadelen

Deze website draait volledig om het Nieuwe Werken en alles dat hier relevant voor is. Vanzelfsprekend zijn wij dan ook vóór het Nieuwe Werken: het zorgt voor meer vrijheid, grotere efficiëntie en een hogere productiviteit van werknemers.

Maar ook wij zijn objectief: er kleven ook enkele nadelen aan het Nieuwe Werken.

Hoewel wij ervan overtuigd zijn dat de voordelen van het Nieuwe Werken opwegen tegen de nadelen, willen we deze nadelen niet verzwijgen. Onze bezoekers, waaronder u, zijn namelijk zelf verstandig genoeg om een oordeel te vellen over het nut van het Nieuwe Werken.

Waarom het Nieuwe Werken soms niet goed werkt

Het Nieuwe Werken leunt zwaar op een grotere vrijheid: werknemers hebben geen vaste werkplek en kunnen bovendien zonder al te veel problemen thuiswerken. Dat heeft erg veel voordelen en houdt werknemers gemotiveerder en tevredener, maar kan ook nadelen hebben.

De realiteit is dat werknemers van dezelfde afdeling elkaar meestal nog opzoeken en er op deze manier alsnog vaste werkplekken ontstaan per afdeling.

In zekere zin is het Nieuwe Werken decentraliserend: er is minder overzicht en minder structuur in het werken. Weliswaar kan via digitale media nog erg veel structuur blijven bestaan, toch gaat er iets van structuur verloren met deze nieuwe manier van werk uitvoeren.

Kruisbestuiving op de werkvloer … of toch niet

Een veel gehoord argument voor het Nieuwe Werken is dat werknemers dankzij flexplekken op kantoor meer in contact komen met werknemers van andere afdelingen. Dit zou moeten leiden tot een kruisbestuiving, wat uiteindelijk leidt tot efficiënter werken, een meer open blik en prettigere algehele werksfeer.

De realiteit is dat werknemers van dezelfde afdeling elkaar meestal nog opzoeken en er op deze manier alsnog vaste werkplekken ontstaan per afdeling. Weliswaar is er meer contact met andere afdelingen, het grote voordeel ontbreekt niet zelden.

Veel mensen hebben nog altijd graag de mogelijkheid om even snel langs iemands bureau te lopen om kort iets te bespreken.

Om dit kruisbestuivingseffect te hebben is meer stimulatie nodig dan simpelweg de vaste werkplekken verwijderen, zo is meermaals gebleken.

Misbruik van nieuwe vrijheden van het Nieuwe Werken

Een ander nadeel is dat er soms misbruik gemaakt worden van de nieuwe vrijheden die gepaard gaan met het Nieuwe Werken. Werknemers kunnen makkelijker vanuit huis of elders werken. Zonder voldoende sturing kan dit echter leiden tot werknemers die bijna iedere dag slechts beperkt of zelfs helemaal niet aanwezig zijn op kantoor.

Hoewel communicatie eenvoudig verloopt via diverse digitale kanalen, is dit alsnog niet praktisch voor snelle besprekingen, vragen en opmerkingen. Veel mensen hebben nog altijd graag de mogelijkheid om even snel langs iemands bureau te lopen om kort iets te bespreken.

Voor werknemers die op afstand werken is het soms iets té eenvoudig om een belletje of bericht weg te drukken, wat de productiviteit van andere werknemers onder druk kan zetten.

Is het Nieuwe Werken dan mislukt?

Een eenvoudige, pessimistische opmerking zou kunnen zijn dat het Nieuwe Werken dus een mislukt concept is. Die mening delen wij echter niet. Het Nieuwe Werken heeft al meermaals aangetoond uitzonderlijke voordelen te hebben ten opzichte van klassieke bedrijfsculturen.

Ook binnen het Nieuwe Werken is het meestal van belang om afspraken te hebben over thuiswerken, contacturen op kantoor en bereikbaarheid.

Wel moet het Nieuwe Werken niet verward worden met een vorm van wetteloosheid. Nog altijd moeten er regels, richtlijnen en afspraken zijn waaronder werknemers functioneren. Het Nieuwe Werken is een frame waarbinnen nog altijd diversiteit in werkcultuur beschikbaar is.

Ook binnen het Nieuwe Werken is het meestal van belang om afspraken te hebben over thuiswerken, contacturen op kantoor en bereikbaarheid.

Zonder deze richtlijnen wordt er erg veel vertrouwen bij het individu gelegd. Iets wat niet altijd goed uit de verf blijkt te komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *