Loading...
ondernemen

Sociaal ondernemerschap

sociaal ondernemen

Sociaal ondernemerschap is in de huidige participatiesamenleving een steeds belangrijkere wordende manier om onder andere maatschappelijke problemen op te lossen. Daarnaast wordt er met sociaal ondernemerschap een publieke waarde geproduceerd. Hier heeft de maatschappij, maar ook de overheid baat bij. Wat is sociaal ondernemerschap?

Wat is sociaal ondernemerschap?

De overheid trekt zich terug en bij ondernemers is er meer behoefte om naast winst ook sociale baten te ontwikkelen. Ondernemers die kansen voor sociale vernieuwing zien en tegelijkertijd zogezegd de wereld willen verbeteren, worden als sociale ondernemers gezien. Zij zijn met hun missie en visie bezig om op een maatschappelijke en duurzame manier een bedrijf te runnen. Dit doen zij geheel onafhankelijk, ze krijgen geen subsidies of andere financiële ondersteuning.

Maatschappelijke ontwikkelingen

Sociale ondernemers verdienen zelf hun geld en zorgen vaak ook nog voor meer werkgelegenheid. Dat is een ontwikkeling waar de overheid ook zeer zeker baat bij heeft. Meer mensen worden aan het werk geholpen, wat het aantal uitkeringen vermindert. Het sociaal ondernemen is wellicht een trend, maar in de praktijk is het niet altijd even gemakkelijk. Sociale ondernemers moeten (specifieke) kennis en inzicht hebben. Daarnaast vergt het innovatieve eigenschappen.

Voorbeelden van sociale ondernemingen

Sociale doelstellingen worden gecombineerd met een commercieel bedrijfsproces. Sociaal ondernemen is een middel om publieke waarde te krijgen. Sociale ondernemers zijn in alle sectoren te vinden. Voorbeelden van sociale ondernemingen die bij veel mensen bekend zijn, zijn Dopper, Zorgvoorelkaar en Tony’s Chocolonely. Het laatstgenoemde bedrijf produceert bijvoorbeeld chocolade. Het maken van winst staat hierbij niet centraal, maar het doel is om de chocola te produceren zonder dat er slavenarbeid aan te pas komt. Wat tegenwoordig ook vaak voorkomt, is dat een bedrijf zich richt op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierbij is het doel dus om die mensen aan werk te helpen. Steeds meer van dat soort bedrijven dragen het keurmerk sociaal ondernemen van PSO Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *