Sta jij op het punt je scriptie in te leveren of heb je dat zelfs al gedaan? Dan heb je vast al wat (gezonde) zenuwen voor het verdedigen van je scriptie. Natuurlijk is het nog even afwachten of je mag verdedigen, maar het is in elk geval belangrijk om je alvast voor te bereiden. De vorm van de verdediging is per school anders, maar wij kunnen wel helpen bij het wegnemen van zenuwen, dus daarbij helpen we in dit artikel.
Lees je scriptie goed door
Het klinkt misschien eng om je scriptie te lezen nadat je hem hebt ingeleverd. Wij begrijpen namelijk dat je bang bent om toch nog een spelfout te vinden in dat enorme boekwerk, maar wij raden het toch aan. Door je scriptie van voor naar achter te lezen zit alles er vers in en dat is belangrijk voor het maken van je scriptie presentatie. Het is namelijk verstandig om voor jezelf de chronologische lijn van je scriptie door te voeren in je scriptie presentatie. Als het goed is voel je hierna al wat minder zenuwen omdat je weet wat je wil vertellen.
Maak een PowerPoint
Nu alles vers in je hoofd zit en je de lijn van je verhaal weet, zet je de stappen in een PowerPoint presentatie. Verdeel het aantal slides evenredig over het aantal minuten dat je moet vertellen zodat je genoeg te vertellen hebt, maar wel bij de kern blijft. Wij snappen dat je enthousiast bent over je werk, maar je verdediging gaat over de kern van je onderzoek. Wil je meer tips of ervoor zorgen dat jouw presentatie eruit springt? Dan kun je een cursus PowerPoint volgen. Daarbij leer je verschillende technieken en hoe jij ervoor zorgt dat jouw scriptie verdediging presentatie, de beste is. Dat neemt zeker zenuwen weg en je hebt er je leven lang plezier van wanneer je een cursus hebt gevolgd.
Oefen en film jezelf
“Take one, action!” Misschien is het niet je hobby om jezelf te filmen, of misschien ben jij een geboren vlogger, maar het is van groot belang om jezelf te filmen terwijl je thuis je scriptie presentatie oefent. Wanneer je de video terugkijkt is het goed om op de volgende punten te letten:
- In welk tempo praat je? Te snel of juiste te langzaam?
- Hoe is je houding? Sta je onderuitgezakt of bijvoorbeeld met je armen over elkaar?
- Ben je verstaanbaar? Praat je hard genoeg of juist te hard?
- Hoe lang ben je aan het praten? Te kort, te lang of precies goed?
Al deze dingen kunnen er, wanneer je niet goed oefent, bij in schieten tijdens het geven van je scriptie presentatie. Door jezelf te filmen zie je precies hoe je voor de ander overkomt en kun je oefenen tot je tevreden bent. Dat neemt het grootste stuk van je zenuwen zeker weg.
Gewoon doen
Door alle drie deze acties uit te voeren moet het helemaal goedkomen en hoef jij je echt geen zorgen te maken. Uiteraard blijft het altijd een beetje spannend, maar je hebt 5 maanden aan je onderzoek gewerkt dus jij weet echt wel waar je het over hebt. Wij hopen dat we je met dit artikel geholpen hebben en wensen je veel succes tijdens het geven van je scriptie verdediging presentatie!