Loading...
ondernemen

Website op maat VS. template website: wat is beter?

Website

Als je een site gaat laten maken kan de webdesigner dat op twee manieren doen. Hij kan er namelijk voor kiezen om een op maat gemaakte goedkope professionele website te maken, maar hij kan er ook voor kiezen om het webdesign vorm te geven aan de hand van een bestaand template.

De voordelen van een template website

Goedkoop

De grootste en belangrijkste reden dat veel mensen voor een template website kiezen is het feit dat een template website een stuk goedkoper is dan een op maat gemaakte website. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om een template van WordPress te gebruiken kun je voor gemiddeld €60,- één van de 10.000’en template thema’s kiezen. Deze templates kun je vervolgens aanpassen naar je eigen bedrijfsstijl.

Makkelijk

Een andere reden om voor een template website te kiezen zijn de vele functionaliteiten die een template website standaard bevat. Zo hoef je niet meer na te denken over functionaliteiten als een homepage, blogpagina, contactpagina en portfolio.

Updates

Als je kiest voor een template website krijg je regelmatig de mogelijkheid om je website te updaten naar de meest recente versie. De templatethema’s worden namelijk regelmatig voorzien van nieuwe updates van de ontwikkelaar. Hierdoor behoud je een moderne website.

De nadelen van een template website

Traag

Naast voordelen kent een template website vanzelfsprekend ook nadelen. Hoe meer functies een bevat en hoe maar plug-ins er zijn geïnstalleerd, hoe trager je template website is. Als je website traag is zal Google ervoor zorgen dat je website minder hoog zal ranken dan dat het zou doen als hij wel snel was. En dat is natuurlijk iets wat je niet wilt bij je professionele website, je wilt natuurlijk zo hoog mogelijk ranken.

Slecht geprogrammeerd

Omdat een template vaak minder goed is geprogrammeerd dan een op maat gemaakt webdesign is het een stuk duurder om een uitbreiding of structurele wijziging in je template door te voeren. Bovendien loop je de kans dat als je je template update, deze niet meer compatible is met de meest recente versie.

De voordelen van een site op maat laten maken

Als je er voor kiest om zo’n site te laten maken krijg je een ontwerp en techniek die volledig op maat is ontwikkeld. Hierdoor bevat de website geen onnodige functies en zal de website een stuk sneller zijn. En snelheid is iets wat de ranking van je website in Googles zoekresultaten flink beïnvloed. Zodoende zal een op maat gemaakte website gegarandeerd hoger scoren in Google dan een template website.

De periodieke kosten vallen voor een website die op maat is gemaakt vaak lager uit dan die van een template website. De updates van WordPress core en de updates van de plug-ins hebben namelijk veel minder invloed op de weergave van je website.

Conclusie

Indien je bereid bent om te investeren in de toekomst van je website is het het beste om voor een op maat gemaakte website te kiezen. Zoek je een goedkoop webdesign voor een kortere tijd, dan is een template website de betere optie.