Loading...
zelfontwikkeling

Momenten waarop je als bedrijfseigenaar wel wat hulp kunt gebruiken

Arbodienst blog afbeelding

Een eigen bedrijf start je over het algemeen omdat je ervan houdt om te ondernemen, verantwoordelijkheid te hebben en vooral heel veel dingen zelf te doen. Er zijn echter ook momenten te noemen waarop het beter is om toch wat hulp in te schakelen.

 

De start

De start van een bedrijf kan overweldigend zijn, zeker als het de eerste keer is dat je een bedrijf opstart. Bedrijfsplannen, financieringsmogelijkheden… Allemaal dingen die je er gratis en voor niks bij krijgt, of beter gezegd, zelf bij moet regenen als je besluit voor jezelf te gaan beginnen.

Begin je een eenmanszaak, dan is het hele proces meestal nog wel te overzien en kun je het wellicht zonder hulp af. Ga je echter met anderen ondernemen, dan is het extra belangrijk om alles goed vast te laten leggen. Je weet nooit wat de toekomst brengt, wellicht wil 1 van de partners later wel stoppen met het bedrijf, of breekt er ruzie uit. De zaakjes nu goed regelen, kan later veel problemen voorkomen. Vraag dus om advies aan mensen voor wie dit hun expertise is, zij weten precies waar je op moet letten en hoe het bedrijf een stevig fundament krijgt waar je verder op kunt bouwen. Ook als je de bedrijfsvorm van je huidige bedrijf om wilt zetten is het trouwens raadzaam om je goed te verdiepen in de procedures en hierbij indien nodig hulp in te schakelen. Een intentieverklaring BV kan bijvoorbeeld nodig zijn, en het is belangrijk deze op de juiste manier op te stellen.

De administratie

Heb je een groot bedrijf, dan heb je er vast mensen voor in dienst. Run je echter een klein bedrijf of eenmanszaak, dan is de administratie iets wat vaak op de eigenaar of eigenaren terechtkomt. Laat je goed adviseren over de wettelijke eisen waar je administratie aan moet voldoen, en laat deze zo nu en dan controleren door een expert. Dat maakt je leven niet alleen een stuk makkelijker, het kan ook veel problemen voorkomen.

Stoppen

Het is soms niet anders, niet ieder bedrijf blijft bestaan tot in de eeuwigheid. Als je besluit te stoppen met je bedrijf, kan er veel op je afkomen. Er moeten veel dingen geregeld worden, zowel praktisch als administratief. Runde je bijvoorbeeld een VOF of maatschap, dan zal je deze moeten ontbinden. Met een ontbindingsbesluit voorbeeld kom je in dat geval een heel eind, maar toch kan het handig of zelfs noodzakelijk zijn om een expert in te schakelen om het hele proces goed te laten verlopen. Voor jou is dit geen dagelijkse kost, voor hen wel, dus laat je vooral adviseren op dit gebied.