Loading...
zelfontwikkeling

De PES screening wint aan populariteit

PES is de afkorting voor pre-employment screening. Dit is een toets waarmee werkgevers vaststellen of potentiële kandidaten de waarheid spreken over hun achtergrond. Als opdrachtgever wil je er natuurlijk zeker van zijn dat een werknemer integer en betrouwbaar is. Deze screening wordt steeds vaker onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Bij een PES screening wordt er gekeken naar het identiteitsbewijs, relevante diploma’s en referenties van de afgelopen 5 jaar. Ook de Verklaring Omtrent het Gedrag, integriteitsverklaring en eventuele faillissementen worden onder de loep genomen. Op deze pagina wordt meer informatie gegeven over deze screening.

Waarom een PES screening?

Goed personeel is ontzettend belangrijk bij elke organisatie. Er wordt daarom veel tijd gestoken in sollicitatieprocedures om een goede toevoeging voor het team te vinden.

Hierbij zijn niet alleen de ‘skills’ van een kandidaat belangrijk. Een nieuwe medewerker moet ook betrouwbaar zijn. Met een screening worden onwaarheden uit het CV gefilterd.

Je krijgt ook inzicht in het arbeidsverleden en het gedrag waardoor je een beter beeld krijgt van een toekomstige medewerker. Incidenten die aan het licht komen, worden nader onderzocht. De PES is bij veel integriteitsgevoelige functies een vast onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Achtergrondonderzoek populairder

Op vacatures kunnen soms wel honderden reacties komen. Het is dan aan de HR-manager de taak om de beste kandidaat te selecteren. Nu kan het zijn dat de toekomstige medewerker niet is wie hij of zij zegt te zijn.

Of misschien heeft hij of zij een CV opgestuurd die niet helemaal naar waarheid is opgesteld. Het komt namelijk vaak voor kandidaten zich beter voordoen dan dat ze zijn om in aanmerking te komen voor de baan.

Er wordt daarom steeds gebruikelijker om een PES screening uit te voeren om te voorkomen dat de verkeerde kandidaat wordt aangenomen. Tegenwoordig zijn er ook veel onderzoeksbureaus waar je de screening aan kunt uitbesteden.

Minder personeelsfraude

Het komt vaak voor dat bedrijven slachtoffer worden van personeelsfraude. Hierbij kun je denken aan ongeoorloofd ziekteverzuim, stelen, bedrijfsgegevens uitlekken aan de concurrent. Ook economische delicten worden vaak gepleegd door het eigen personeel van een bedrijf.

Hierdoor kunnen de schadekosten flink oplopen. Om personeelsfraude te voorkomen, zijn achtergrondonderzoeken erg handig. Zo weet je als bedrijf precies wie je naar binnen haalt. Investeren in goed personeel is een van de belangrijkste succesfactoren voor een organisatie.

Een ernstig geval van personeelsfraude kan namelijk negatief zijn voor het imago van een bedrijf als het openbaar wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *