Loading...
verzekeren

Wat moet je weten over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Zowel als particulier als zelfstandige ben je verantwoordelijk voor je daden. Daarnaast ben je als zelfstandige ook aansprakelijk voor eventuele schade die onbedoeld aangericht wordt door medewerkers. Het is daarom vaak aan te raden goed verzekerd te zijn. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt onbedoelde schade die wordt veroorzaakt door een contractuele- of beroepsfout. Deze verzekering is voornamelijk aan te raden voor mensen met een medisch of intellectueel beroep zoals accountants, dokters, notarissen, kinesisten, verzekeringsmakelaars etc.

Het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering


Voor een aantal beroepen is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht zoals notarissen, syndici, vastgoedmakelaars, fiscale en boekhoudkundige beroepen, architecten, schuldbemiddelaars en nog veel meer. Voor een volledige lijst van beroepen waarvoor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht is, kun je de website van FSMA bezoeken. De premies van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering variëren van honderd tot wel duizenden euro’s. De hoogte van de premie is afhankelijk van enkele factoren zoals het aantal personen dat je moet of wilt verzekeren, de bedragen die je wenst te verzekeren en welke activiteit precies uitgeoefend wordt.

Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is de aanvullende verzekering van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en dekt dus de aansprakelijkheid van beroepsfouten bij doorgaans adviserend werk. De verschillende dekkingen zijn altijd afgestemd per beroep. De gevolgen van beroepsfouten bestaan meestal uit financiële verliezen en vermogensschade. Wanneer je bijvoorbeeld ingenieur of architect bent, dan kunnen beroepsfouten ook leiden tot letselschade of zaakschade. Voorbeelden van beroepsfouten zijn bijvoorbeeld wanneer er door een belastingadviseur onjuist advies wordt gegeven waardoor een bedrijf onnodig en onterecht te veel belasting heeft moeten betalen. Of wanneer er financieel verlies wordt geleden door een bedrijf doordat er een berekeningsfout is gemaakt door een technisch adviesbureau waardoor een kantoorgebouw instort. Een ander voorbeeld is wanneer een organisatieadviseur betrokken is bij de reorganisatie van een bedrijf en daarbij een inschattingsfout wordt gemaakt doordat een rapport van een adviesbureau verkeerd geïnterpreteerd wordt. Het gevolg kan zijn dat er verkeerd advies wordt gegeven aan de opdrachtgever en er schade ontstaat in de vorm van financieel verlies. In dit soort gevallen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering essentieel om je in te kunnen dekken tegen dit soort onbedoelde en onvoorziene beroepsfouten.