Loading...
thuiswerken

Waarom het Nieuwe Werken goed is

Het Nieuwe Werken is een visie waarbij de traditionele ideeën van het werken op kantoor flink op de schop worden genomen. Van 9 tot 5 op kantoor werken is niet meer heilig. Ook afzonderlijke kantoren voor iedere werknemer met ook maar enigszins een titel is niet meer aan de orde. Van secretaresse tot CEO, iedereen werkt in een grote kantoortuin zonder vaste plekken. Het Nieuwe Werken wordt langzaam, maar steeds meer omarmt door het bedrijfsleven. Bedrijven die traditioneel voorop lopen op het gebied van innovatie, zoals Google en Apple, hebben het Nieuwe Werken inmiddels al enkele jaren doorgevoerd.

Pijlers van het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken leunt meer op verantwoordelijkheid van de werknemers zelf, wat inhoudt dat ze meer vrijheid krijgen. Het Nieuwe Werken richt zich meer op resultaat dan op aanwezigheid. Simpel gezegd betekent dit dat het niet uitmaakt waar de werknemer het werk verricht, als hij of zij het maar verricht op de manier zoals verwacht en binnen de tijd die wordt verwacht. In de praktijk is gebleken dat deze nieuwe vrijheid de meeste werknemers goed doet.

Waar voorheen werd gedacht dat het Nieuwe Werken leidt tot minder netto opbrengst, is de netto opbrengst juist toegenomen bij veel bedrijven die de visie door hebben gevoerd. Bruto netto berekenen leidt al snel tot de conclusie dat het Nieuwe Werken bedrijven geld oplevert. Werkgevers krijgen meer resultaat voor hetzelfde loon dat de werknemer ontvangt. Tegelijkertijd geniet de werknemer meer vrijheid, wat meestal leidt tot meer tevredenheid en op de lange termijn ook minder uitval.

Thuiswerken of op kantoor?

Het Nieuwe Werken laat de optie voor werknemers meer open of ze thuis gaan werken of op kantoor. Wat er mogelijkheid is, hangt met name af van de interpretatie en visie van het bedrijf. Bij veel bedrijven die het Nieuwe Werken hebben doorgevoerd, is er meer ruimte om thuis te werken. Bij de meeste bedrijven is het echter nog niet toegestaan om iedere dag thuis te werken. Hier valt wat voor te zeggen, zoals ook te lezen is op de pagina nadelen van thuiswerken.

Toch kan juist ook op kantoor veel gedaan worden met de visie van het Nieuwe Werken. Zoals al eerder vermeldt is een grote factor dat men niet meer op vaste werkplekken werkt, maar verspreidt over een grote kantoortuin. Hierdoor is er meer kruisbestuiving tussen verschillende afdelingen en is de kans dat afdelingen langs elkaar werken minder groot, is de redenering.

Gevolgen Nieuwe Werken

Om het Nieuwe Werken mogelijk te maken, moet het bedrijf in hoge mate gebruik maken van informatietechnologieën, zoals online faciliteiten vanuit waar bestanden bereikt kunnen worden en methoden om goed contact te blijven onderhouden met de werknemers.

De rol van de manager wordt minder hiërarchisch en gaat meer richting het aansturen op projectleider-basis. Na initiële overgangskosten leidt het Nieuwe Werken vrijwel altijd tot kostenbesparingen. Voorwaarde hierbij is dat er een cultuuromslag plaatsvindt in het bedrijf, waarbij men van klantenservice tot CEO het idee van het Nieuwe Werken aanhangt en ook wil uitvoeren. Half werk is zelden effectief bij het doorvoeren van het Nieuwe Werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *