Loading...
thuiswerken

Nadelen van thuiswerken

Thuiswerken biedt ontzettend veel voordelen. Veel mensen zijn in de vertrouwde omgeving net wat productiever. Bovendien bespaar je reistijd. Toch zijn er ook wel nadelen aan het thuiswerken. Hoewel het Nieuwe Werken sterk leunt op een locatie-onafhankelijke werkplek, zijn er ook nog argumenten te bedenken waarom het prettiger is om op kantoor te werken. Omdat we ook deze kant willen laten zien, zetten we enkele nadelen op een rijtje.

Je krijgt een collega minder snel te pakken

Wanneer je thuis werkt, is het erg prettig dat je niet op ieder moment gestoord kan worden door een collega. Je kunt meer zelf bepalen wanneer je praat met collega’s en ze even laten wachten wanneer het niet een noodgeval betreft. Het nadeel is dat jij je collega’s ook minder makkelijk kunt bereiken wanneer je ze nodig hebt. Soms moet je even kort wat vragen aan een collega. Op kantoor loop je even langs, thuis moet je bellen of mailen, waarbij de kans op succes toch net wat kleiner is.

Thuiswerken met kinderen: minder productief

Ga je thuiswerken terwijl je kinderen er zijn, dan moet je er rekening mee houden dat je minder productief bent. Heb je dat van ten voren ingecalculeerd door officieel minder dagen te gaan werken, dan is dit geen probleem. Word je echter geacht gewoon de hoeveelheid van vijf dagen per week te werken, dan kan dit problematisch zijn. Het beeld van werken terwijl je af en toe je kinderen bezighoudt is rooskleurig, soms te rooskleurig, omdat ze je toch vaker uit je concentratie halen dan vaak wordt verwacht.

Verdwijnt de chemie in een team?

Voortbordurend op het eerdere punt over de moeilijkheid om collega’s te bereiken, zou het kunnen dat de chemie binnen een team enigszins verdwijnt door thuis te werken. Het Nieuwe Werken wil werknemers de mogelijkheid geven om op verschillende locaties te werken, maar houdt soms niet voldoende rekening met groepschemie. Werk je 4 van de 5 dagen per week op een andere locatie zonder collega’s om je heen, dan kan het gebeuren dat het team minder op elkaar ingespeeld raakt en hierdoor minder efficiĆ«nt taken uitvoert.

Dit is met name iets voor de manager om rekening mee te houden, maar zeker iets waar leden van het team over moeten nadenken. De visie van het Nieuwe Werken is ook goed door te voeren terwijl er alsnog vijf dagen per week op kantoor gewerkt wordt. In sommige situaties is dit een betere optie dan een groot deel van de tijd thuis te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *