Loading...
werkvloer

Creativiteit op het werk

Vrijheid op de werkvloer bevorderd creativiteit. Het zorgt voor nieuwe inzichten, kansen en ontwikkelingen. Een nieuwe strategie waarmee een doelgroep of meerdere doelgroepen op een nieuwe wijze bespeeld worden om meer marktaandeel, omzet en winst te generen. Creativiteit beperkt zich niet tot kunstvormen zoals: grafisch ontwerp, schilderkunst of fotografie. In elk beroep is creativiteit te vinden. De enige vraag is: wordt creativiteit binnen elk bedrijf gegund? Letterlijk vertaald betekent creativiteit ‘out of the box’ denken of in andere woorden gezegd: een vrije uitlating van de geest, waarbij een keuze wordt gemaakt dat niet voor de hand liggend is.

Creativiteit binnen de organisatie

Creativiteit is relatief aan de persoon, een bedrijf of groep, afhankelijk waarmee je het wilt vergelijken. Wat voor een persoon creatief is, kan voor een ander een voor de hand liggende keuze zijn (dus niet creatief). Creativiteit overstijgt innovatie, maar net zoals innovatie hoeft een innovatief of creatief idee niet goed of beter te zijn. Het zorgt slechts voor nieuwe inzichten, waardoor er bijv. groei gerealiseerd kan worden binnen een organisatie. Dit wil elke organisatie, zowel een multinational als een midden en kleine bedrijven.

Of het nu gaat om een commercieel bedrijf of een stichting. Zelfs bij overheidsinstanties, ook al valt daar over te twijfelen. Creativiteit binnen een organisatie is in veel gevallen ondergewaardeerd, aangezien het creatieve denkproces soms leidt tot merkwaardige en slechte ideeën. Dit hoort bij creativiteit, het is fase, wat uiteindelijk leidt tot goede ideeën en vooruitgang. Hoe ga je als bedrijf om met creativiteit en hoe stimuleer je dit denkproces?

Werken bij Google

In beginsel moet creativiteit oprecht gewaardeerd worden binnen een bedrijf. Wees er van bewust dat het creative denkproces kan leiden tot slechte en rare ideeën. De enige manier waarop deze ideeën leiden tot (potentiële) goede ideeën is door dit in te zien en te stimuleren. Neem als voorbeeld het bedrijf Google. Hierin staat creativiteit centraal met vrijheid, wat gepaard gaat met verantwoordelijkheid. Goede zorg voor personeel, zoals lunch en een ontspanningsruimte. Vrijheid in werktijden en werkplek.

Wat Google in feite doet is leiding geven aan zelf sturende teams. De teams hebben vrijheid en verantwoordelijkheid. Een losse leiderschapsstijl met vertrouwen. Niet binnen elk bedrijf zal de facilitaire middelen kunnen kunnen bieden, zoals Google dat doet. Het gaat om het ideologie van het bedrijf, wat vooruitgang bevorderd. Denk hiernaast aan een dagelijkse onderbreking van de werkzaamheden (naast de gebruikelijke pauze), een periodieke brainstorm-sessie en teambuilding activiteiten. Zorg voor een goede werkruimte, met comfortabele kantoorinrichting. Dit al draagt bij aan een werkplek waar men zich prettig bij voelt en creativiteit los maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *