Loading...
thuiswerken

Kerstpakketten; een mooie traditie, maar…

Het is weer bijna december; Sint en Piet zijn al weer gearriveerd en over een kleine maand is het tijd voor Kerst. Voor veel werkgevers is het ook de maand het personeel te bedanken voor hun inspanningen door middel van het geven van een kerstpakket.

Een erg leuke traditie natuurlijk, het jaar afsluiten met een kerstpakket; het laat de waardering zien voor de werknemers na een jaar lang hard werken. Maar toch zitten er ook wel een paar kleine haken en ogen aan. Want er zijn een aantal regels waar u belastingtechnisch rekening mee moet houden.

 

Werkkostenregeling

Gelukkig zijn sinds vorig jaar de belastingregels met betrekking tot onder andere kerstpakketten gewijzigd. Waar je in eerdere jaren rekening moest houden met een flink aantal regels, nu heeft de belastingdienst een aantal zaken veranderd en is het voor u als ondernemer allemaal een stuk eenvoudiger geworden; er hoeft alleen nog naar de werkkostenregeling te worden gekeken. Hierdoor heeft u nog slechts te maken met twee factoren:

  1. De totale loonsom;
  2. De gebruikelijkheid binnen de branche of bedrijf.

 

Loonsom

Binnen de werkkostenregeling wordt zo goed als alles wat aan werknemers wordt verstrekt, gezien als loon. Daarbij is het toegestaan maximaal 1,2 procent van het totale fiscale loon te besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor de werknemers. Dit is de zogenoemde vrije ruimte, waar ook kerstpakketten onder vallen en waarover geen loonbelasting hoeft te worden betaald.

 

Kom je met alle secundaire arbeidsvoorwaarden die u aan het personeel biedt, denk aan bedrijfsuitjes en -fitness of een fietsplan, boven die 1,2 procent, dan geldt voor het extra bedrag een loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80 procent. En dan kan dan voor een onaangename verrassing zorgen waarbij de leuk-bedoelde pakketten opeens flink duurder kunnen uitvallen dan in eerste instantie gedacht!

 

Gebruikelijkheid

Bij de werkkostenregeling moet u ook nog rekening houden met de zogenoemde gebruikelijkheidstoets. Deze schrijft voor dat de uitgave zoals beschreven slechts maximaal 30% mag afwijken van wat gebruikelijk is in uw bedrijf of specifieke branche. Handig om dit vooraf even goed na te vragen uw account of natuurlijk de belastingdienst zelf.

 

Heeft u alles goed voor elkaar, dan staat straks niets een gezellige Kerstborrel inclusief een fraai geschenk nog in de weg. Fijne feestdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *