Loading...
financieel

Export naar België

Export naar België lijkt iets vanzelfsprekends vanwege de innige band die Nederland en België onderhouden en de raakvlakken tussen landen op het gebied van taal en cultuur. Toch is export naar België gecompliceerder dan je denkt. België heeft namelijk haar eigen specifieke formaliteiten en wetten en er zijn meer zaken die de aandacht vragen.

Export naar België
Voorbeeld: hoe weet je of je zaken doet met een bonafide partner? België heeft weliswaar een soort van KvK, dat zegt echter nog niets over de betrouwbaarheid van een onderneming. Het Kruispuntbank voor Ondernemingen vertelt alleen of het bedrijf wettelijk is ingeschreven en of het bestaansrecht heeft. Via het ambassadenetwerk kun je de betrouwbaarheid wél checken. Het Kruispuntbank voor Ondernemingen in België heeft dus niet het gewicht van de KvK hier. Iets om rekening mee te houden als je bezig gaat met export naar België.

Registratie van geneesmiddelen
Hoewel wet- en regelgeving tussen Nederland en België veel overeenkomsten kennen, zijn er wel degelijk verschillen. Zo wijken de eisen op het gebied van etiketterings- en verpakkingsvoorschriften af van die in ons land. Datzelfde geldt eveneens voor de registratie van geneesmiddelen. Ook de betalingstermijn is iets om goed in de gaten te houden. Geldt in Nederland doorgaans een termijn van twee weken of uiterlijk dertig dagen, in ons buurland is die termijn standaard op dertig dagen gesteld. Nog beter is om met vooruitbetaling te werken.

Dierziekten 
Nog iets: vanwege het ontbreken van fysieke grenzen binnen Europa is uitvoeraangifte niet meer noodzakelijk. Je Belgische handelspartner draag dus geen invoerrechten af. Hoe zit het dan met de btw, moet je die dan wel in rekening brengen? Want hier zijn geen Europese regels voor opgesteld. Het is goed om via de Belastingdienst informatie op te vragen over dit toch complexe vraagstuk. Wel is het zo dat als je accijnsgoederen naar België vervoert, de Belgische klant de accijns dient te voldoen. Let zeker ook op verspreiding van dierziekten. Binnen Europa is vrij verkeer van diensten en goederen. De EU stelt echter extra eisen aan het vervoer van dieren en dierlijke producten. Per land kunnen bovendien extra bepalingen in wet- en regelgeving opgenomen zijn. Wil je zekerheid over de wet- en regelgeving in België, raadpleeg dan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zo voorkom je problemen. Export naar België is gemakkelijk gezien de geringe afstand en vanwege de taal, het is echter niet zo dat het gehele traject van export ook heel eenvoudig is.

 

Bron: ecommercewebshops.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *