Loading...
thuiswerken

Creëren gezonde werkomgeving steeds belangrijker

Een ‘trend’ binnen het nieuwe werken is het creëren van een gezonde (en productieve) werkomgeving. Gezien het belang van een gezonde werkomgeving steeds duidelijker wordt kun je haast niet meer spreken van een trend. Het is een fundamentele verschuiving in de focus van werkplekinrichting waarbij tegenwoordig de mens centraal wordt gesteld.

De mens beweegt

Kreten als ‘zitten is het nieuwe roken’ komen regelmatig voorbij. Steeds duidelijker wordt dat we met zijn allen te veel uren per dag op een stoel of bank zitten. Dit heeft een negatief effect op de gezondheid en daarmee de productiviteit van werknemers.

Bewegen is de nieuwe norm. Hierin moet een gezonde werkplek ook stimuleren is de algemene gedachte.

De mens eet gezond

Vrijheid is een fundamenteel recht in Nederland. Mensen kiezen nog steeds zelf wat ze eten en dat zal ook zo blijven. Wel is er een trend waarneembaar dat gezonde voeding steeds meer de aandacht krijgt. Gezonde voeding is de basis voor een gezond gewicht. Vaak licht de sleutel voor gezonder eten in meer kennis over voeding. Ook het toepassen van een koolhydraatarm voedingspatroon kan leiden tot een gezonder eetpatroon. Deze manier van eten wordt ook wel het koolhydraatbeperkt / arm dieet genoemd.

Als werkgever kun je hieraan bijdragen. Zo zijn er voorbeelden waarin bedrijven gratis fruit beschikbaar stellen. Een fruitmand op de afdeling zorgt er voor dat personeel dat trek heeft veel sneller wat fruit neemt in plaats van ongezonde tussendoortjes. Fruit is gezond tussendoortje en draagt bij aan een gezond lichaam en gezond gewicht.

De mens krijgt genoeg daglicht en frisse lucht

Voldoende daglicht zorgt voor een betere gezondheid. Daglicht heeft invloed op het slaap en waakritme. Dit is een 24 uurs cyclus waarbij regelmaat belangrijk is. Een te donkere ruimte kan het lichaam de indruk geven dat het moet gaan slapen. Daarnaast heeft daglicht ook functionele aspecten; zonder voldoende licht daalt de productiviteit. Mensen zijn in een slecht belichte ruimte minder geconcentreerd en minder in staat analytisch te denken.

Naast voldoende licht is het ook belangrijk om voldoende frisse lucht te hebben op de werkplek. Inmiddels is overal het roken in openbare ruimtes verboden en ook werkplekken zijn rookvrij. Dit wil echter niet zeggen dat alle werkplekken even fris ruiken en zijn. Ventilatie is belangrijk om je personeel fit en alert te houden.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede temperatuur. Niets is vervelender dan een werkplek die erg koud of warm is.

Meer gezondheidstips vind je op eengezonderlijf.nl.

Gebruik goed meubilair

Bij lamers-kantoormeubelen.nl vind u nieuw als tweedehands kantoormeubilair. Met goed meubilair verbeterd u uw werkplek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *