Loading...
internet

5 Tips voor sneller internet thuis

Het Nieuwe Werken komt met een hoop voordelen. Je kunt thuiswerken, zelfs bepalen wanneer je werkt, je omgeving afwisselen en werken zoals jij je goed voelt. Thuiswerken heeft echter ook een paar haken en ogen. Op het werk ben je gewend perfect internet te hebben en bij eventuele problemen simpelweg de IT te bellen.

Werk je thuis, dan ben je zelf verantwoordelijk voor goed internet. Eenmaal ingesteld gaat het vaak goed, maar ook internetproblemen zijn niet ongewoon. Frustrerend, vertragend en een echte klap voor je motivatie. Met de volgende vijf tips kun je het internet thuis versnellen en betrouwbaarder maken, zodat je met een gerust hart kunt thuiswerken.

1. Gebruik een Wifi repeater

De kans is groot dat je thuis op een Wifi-netwerk werkt. Het Wifi-signaal dat van de router komt moet sterk zijn om door het hele huis gebruikt te kunnen worden. Is de router in een andere ruimte dan je kantoor of werkruimte, dan kan het zijn dat het signaal niet sterk genoeg is. Vervelend, want misschien heb je redenen om niet in de ruimte met de router te gaan werken.

Gebruik een Wi-fi repeater om je Wifi-signaal te versnellen. Een Wifi repeater is een apparaatje dat je in het stopcontact steekt. De repeater vangt het Wifi-signaal op en versterkt het vervolgens. Het enige dat de repeater nodig heeft is een zwak signaal, vervolgens maakt het er weer een ijzersterk signaal van alsof je naast de router zit. Wifi repeaters zijn er van verschillende sterktes en prijzen.

2. Werk met een ethernetkabel

Soms is de Wifi simpelweg niet betrouwbaar genoeg om altijd mee te kunnen werken. Valt het signaal regelmatig weg, overweeg dan met een ethernetkabel te werken. De meeste laptops hebben poorten waar je de kabel in kunt steken. Soms moet dit met een speciale adapter gebeuren.

Niet alleen is je internet zo stabieler, het zal ook altijd sneller zijn dan een Wifi-signaal. Wifi is namelijk per definitie maximaal even sterk als de ethernetkabel.

3. Leeg de cache van je browser

Een slechte internetsnelheid ligt lang niet altijd aan je provider, Wifi-signaal of het type abonnement dat je hebt. Het internet kan namelijk ook flink vertraagd worden wanneer de computer teveel moet doen tegelijkertijd. Je internetbrowser houdt een cache bij. Dit is een soort herinnering van de websites die je eerder hebt geopend en helpt je deze websites sneller te openen.

Het kan echter ook gaan tegenwerken wanneer je de cache niet nodig hebt, waardoor soms je internet trager wordt.

4. Beëindig processen die je bandbreedte onnodig opslokken

Bijna alle programma’s op een computer zijn tegenwoordig in meer of mindere mate verbonden met het internet. Veel van deze programma’s worden niet constant gebruikt, maar nemen wel een deel van je bandbreedte in. Deze bandbreedte kan hierdoor niet gebruikt worden voor de zaken waar je actief mee bezig bent.

Druk op Cntrl + Alt + Delete om processen te zien die actief zijn. Kijk ook of deze internet gebruiken. Doen ze dit en heb je zo op dat moment niet nodig, beëindig deze dan.

5. Zorg dat je virusscanner en firewall up-to-date is

Wanneer je virusscanner en firewall niet up-to-date zijn, is je computer kwetsbaar voor spyware en andere malware. Deze kleine programma’s kunnen niet alleen data van je stelen, ze vertragen vaak ook je computer aanzienlijk. Hoe meer malware er aanwezig is, hoe trager je computer en internet wordt. Soms gaat dit zelfs tot een punt waarbij je computer praktisch onbruikbaar is.

Stel automatische updates van je virusscanner in om er geen omkijken naar te hebben. Zo ben je altijd beschermt en weet je zeker dat je geen vertragende en schadelijke malware op je computer krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *