Loading...
nieuwe werken

Vijf dingen die je na je studie kunt doen

Na het afronden van een studie, staan veel (oud-)studenten op een kruispunt. Wat ga ik doen? Het is een keuze die vaak voor de rest van het leven tekenend is. Ga je aan het werk, doe je een vervolgopleiding of wil je toch liever de wereld ontdekken? In dit artikel lees je vijf dingen die je na je studie kunt gaan doen.

Direct aan het werk

Veel studenten kiezen ervoor om direct na het afronden van hun studie het werkleven in te gaan. Vooral wanneer ze een vaste baan aangeboden krijgen bij hun afstudeerbedrijf is dit een hele verleidelijke mogelijkheid. Weg zuinig leven van de studiefinanciering, vaarwel schamele stagevergoeding, maar hallo ‘echt’ loon. Eindelijk kan het echte sparen beginnen, terwijl je ook nog eens meer geld hebt voor leuke uitgaven en gezellige uitjes. Bovendien geniet je als medewerker van meer verantwoordelijkheid dan een stagiair.

Vervolgopleiding

Ook deze optie horen we veel. Na het afronden van je opleiding de keuze maken om verder gaan studeren. Zo kun je met een mbo niveau 4-diploma doorstromen naar het hbo. Met een hbo-diploma kun je weer verder op de universiteit. Vooral studenten die op jonge leeftijd klaar zijn met de opleiding en nog niet zo goed weten wat ze precies willen doen, maken vaak de keuze op hun studieloopbaan met een paar jaar te verlengen.

Reizen

Het is een droom voor een groot aantal studenten. Na het afronden van de opleiding de wereld ontdekken. Talloze net-afgestudeerden vliegen uit naar prachtige oorden over de hele wereld. Azië, Australië en Zuid-Amerika zijn hierin favoriet. Tijdens je reis ontdek je jezelf op een heel andere manier. Veel reizigers beweren dan ook dat ze na zo’n reis een totaal andere kijk op de wereld en vaak op zich zelf hebben gekregen.

Eigen bedrijf

Een behoorlijk aantal studenten start tijdens of direct na de opleiding een eigen bedrijf op. Vaak komt dit voort uit de studierichting, maar sommigen slaan ook een volledig nieuwe weg in. Veel studenten zien vooraf vooral een struikelblok in de bedrijfsfinanciering. Maar al snel komen ze erachter dat er op dit gebied veel mogelijkheden zijn, zoals een zakelijk krediet aanvragen.

Combineren

Een keuze voor de ene mogelijkheid hoeft de andere natuurlijk niet uit te sluiten. Daarom zijn enkele van de bovenstaande activiteiten goed met elkaar te combineren. Denk hierbij aan een parttime baan naast een vervolgopleiding of tijdens deze opleiding aan de slag met je eigen bedrijf.