Loading...
ondernemen

Wat is een slapende VvE en hoe maak je deze actief?

slapende vve

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw appartement, ben je misschien wel de term ‘slapende VvE’ in een verkoopadvertentie tegengekomen. Maar wat is het precies? En hoe maak je deze weer ‘wakker’? Wij hebben het voor je uitgezocht!

 

Wat is een VvE?

Voor we uit kunnen leggen wat een slapende VvE is, dienen je eerst te begrijpen wat een VvE is. Wanneer je een appartement koopt krijg je appartementsrecht. Hiermee krijg je bijvoorbeeld recht op het gebruik van de gemeenschappelijke tuin en hal die bij het complex horen. Samen met alle andere appartementseigenaren in het complex vorm je een VvE (‘Vereniging van Eigenaren’).

 

Wat is een slapende VvE?

Bij een ‘actieve’ VvE worden er afspraken gemaakt betreft de onderhoud van het gebouw. Hier wordt geld voor gereserveerd op een gezamenlijke rekening. Deze kosten horen bij de maandelijkse servicekosten die je als appartementseigenaar betaald.

Bij een ‘slapende’ VvE worden dergelijke onderhoudsafspraken dus niet gemaakt. Er wordt dus niet minimaal 1 keer per jaar vergaderd, er worden geen onderhoudsafspraken gemaakt en er wordt geen geld gespaard op een gezamenlijke rekening.

 

Waarom is een slapende VvE niet goed?

Een slapende VvE is niet positief. Het brengt namelijk veel risico’s met zich mee. Zo kan er achterstallig onderhoud ontstaan waardoor je met schade kan komen te zitten. Ook kan het voorkomen dat er plotseling groot onderhoud nodig is. Dit brengt dan hoge kosten met zich mee waar niet voor gespaard is. Veel mensen willen of kunnen dit dan niet in 1 keer betalen, waardoor er ook problemen kunnen ontstaan tussen eigenaren onderling.

Een slapende VvE kan ook gevaren met zich meebrengen voor de bestuurders, zoals op juridisch gebied. Een VvE actief houden is namelijk verplicht sinds 2008. Wanneer dit dus niet correct gebeurd, kunnen de bestuurders hier op aangesproken worden.

 

Hoe maak je een slapende VvE actief?

De eenvoudigste manier om een slapende VvE te activeren is door het inschakelen van een professioneel VvE beheer bedrijf zoals Centiss. Dit soort bedrijven hebben veel kennis en ervaring op dit gebied, en weten dus precies welke stappen er nodig zijn.