Loading...
ondernemen

Wanneer is een energielabel voor je bedrijfspand verplicht?

bedrijfspand

Wist jij dat voor de meeste bedrijfspanden een energielabel verplicht is? Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om als pandeigenaar over een geldig energielabel te beschikken bij verkoop, verhuur of oplevering van je bedrijfspand. Deze verplichting geldt dus voor de meeste bedrijfspanden, maar wat is precies een energielabel en wat zijn de uitzonderingen op de regel? Lees in onderstaand artikel of een energielabel bedrijfspand aanvragen nodig is.

Wat is een energielabel?

Een energielabel voor je bedrijfspand geeft de energieprestatie van een gebouw aan. Zo geeft het energielabel huurders of kopers inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. Een geldig energielabel wordt geleverd met een energieprestatieadvies-rapport. Naast dus een geldig energielabel vind je in dit rapport ook energiebesparende maatregelen die je kunt nemen.

 

Een bedrijfspand kan een label toegewezen krijgen van G tot A, waarbij een G-label het minste label is en een A-label de best mogelijke energieklassen. Als pandeigenaar wil je dan ook een zo goed mogelijk energielabel.

 

Om het energielabel te bepalen is het nodig om een gecertificeerde energieprestatieadviseur utiliteitsbouw, afgekort EPA-U, in te schakelen. Bij een opname van het pand op locatie wordt er gelet op alle belangrijke punten met betrekking tot de energieprestatie. De gemaakte notities van de adviseur worden later op kantoor uitgewerkt tot een energieprestatieadvies-rapport met daarin een geldig energielabel. Dit label is 10 jaar geldig. Beschik jij nog niet over een geldig energielabel? Dan riskeer je een flinke boete die kan oplopen tot duizenden euro’s. Daarom is het verstandig om via EnergielabelVoorMijnPand.nl een geldig energielabel aan te vragen.

Wanneer is een energielabel bedrijfspand verplicht?

In principe is een energielabel voor alle bedrijfspanden verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering. Denk bijvoorbeeld aan gebouwen met de functies: kantoor, winkel, horeca, overheidsinstantie, onderwijs en bijeenkomsten. Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarbij een energielabel niet verplicht is, namelijk:

 

  • Religieuze gebouwen (zoals kerken en moskeeën)
  • Monumenten
  • Vrijstaande gebouwen met een oppervlakte minder dan 50 m2
  • Tijdelijke gebouwen
  • Onverwarmde gebouwen
  • Opslagruimtes
  • Fabriekshallen