Loading...
ondernemen

Tips voor het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand

energielabel voor je bedrijfspand aanvragen

Van plan om een energielabel bedrijfspand aan te vragen om te voldoen aan de verplichting of om meer inzicht te krijgen in de energieprestatie van je pand? Wij geven in onderstaand artikel handige tips voor het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand.

Wat is een energielabel voor je bedrijfspand?

Een energielabel voor je bedrijfspand geeft de energieprestatie van het gebouw aan. Om het energielabel te bepalen is het nodig om een opname van het pand in te plannen. Tijdens deze inspectie op locatie door een EPA-U adviseur wordt het energieverbruik van het pand in kaart gebracht. Zo wordt er onder andere gelet op: de verwarming, de isolatie en de verlichting. Later worden de bevindingen van de inspecteur op kantoor uitgewerkt tot een energieprestatieadvies-rapport. Daarin staat het huidige energielabel van je bedrijfspand en eventuele maatregelen die je kunt namen om de energieprestatie te verbeteren. Het energielabel is 10 jaar geldig en geeft de energieprestatie aan door verschillende klassen van A tot G. Waarbij een A-label het meest energiezuinig is.

Is een energielabel bedrijfspand verplicht?

Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand is het verplicht om als eigenaar over een geldig energielabel te beschikken. Deze verplichting geldt al sinds 2015, echter wordt er de laatste jaren steeds meer gecontroleerd. Beschik je niet over een geldig energielabel? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot duizenden euro’s.

 

Een energielabel is voor de meeste bedrijfspanden verplicht, echter zijn er een aantal uitzonderingen. Hieronder de uitzonderingen waarvoor dus geen energielabel verplicht is:

  • Vrijstaande gebouwen kleiner dan 50 m2
  • Opslagruimtes
  • Monumenten
  • Tijdelijke gebouwen
  • Religieuze gebouwen
  • Fabrieksgebouwen
  • Onverwarmde gebouwen

Goedkoop energielabel door aanbieders te vergelijken

Beschik jij als pandeigenaar nog niet over een geldig energielabel? Dan is het verstandig om er direct een aan te vragen. Voor een geldig energielabel is het nodig om dit te doen bij een gecertificeerd bedrijf. Via Energielabel Offertes kan je gemakkelijk en snel offertes aanvragen bij meerdere aanbieders. Zo bespaar je eenvoudig honderden euro’s op het aanvragen van een energielabel.