Loading...
zelfontwikkeling

5 Manieren om als thuiswerker gedisciplineerd te blijven

stress-nieuwe-werken-discipline

Thuiswerken heeft ontzettend veel voordelen. Werken wanneer je wilt, op locaties die je zelf wilt en zo lang je wilt. Toch zijn er ook wel wat nadelen. De nieuwe vrijheid die je hebt gekregen brengt ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Buiten het kantoor is het soms een stuk lastiger om discipline te houden, juist omdat je geen of minder werkende mensen om je heen hebt.

Ik durf zelf zo ver te gaan:

Discipline is je grootste vijand als thuiswerker. Het is lastig te krijgen en nog lastiger om te houden met continu afleiding om je heen. De volgende 5 tips helpen je om gedisciplineerd te blijven.

1. Zet realistische doelen

Grote namen als Elon Musk komen wel eens met uitspraken die het tegenovergestelde van dit kopje zeggen: zet onrealistische doelen en durf altijd te dromen. Daar zit zeker een grote waarheid in, maar zij slaan één punt over dat voor hen geen probleem is, maar voor de normale sterveling vaak wel: discipline.

Zonder discipline is volhouden extreem lastig. Haal je ook nog eens je doelen niet, dan keldert je motivatie en discipline al helemaal. Haal je de doelen echter wel, dan groeit je motivatie en daarmee ook je discipline.

Pomodoro techniek en discipline2. Gebruik de Pomodoro-techniek

De Pomodoro-techniek is een beroemde en veelgebruikte methode om gedisciplineerd te werken. Het concept is simpel: zet een kookwekker op 25 minuten en werk hard in deze tijd. Zijn de 25 minuten voorbij, neem dan vier minuten rust. Vervolgens start je direct weer met nog eens 25 minuten (oftewel één pomodoro). Doe dit vier keer en neem vervolgens een langere pauze.

De ervaring leert dat bij vrijwel iedereen de discipline stijgt met deze techniek, omdat 25 minuten lang genoeg is om werk gedaan te krijgen, maar niet te lang is om de concentratie te verliezen.

3. Omring je met gelijkgestemden

Door je te omringen met gedisciplineerde, gemotiveerde mensen, word je dat zelf ook meer. Zelfs mensen die het ook lastig hebben om discipline te bewaren kunnen je helpen. Het belangrijkste is dat je samen met hen eenzelfde soort doel hebt: succes, hard kunnen werken, ultieme discipline of meer. Je kunt elkaar motiveren, aansporen en controleren om dit doel te bereiken.

4. Zorg op gezette tijden voor de juiste uitlaatkleppen

Niemand is in staat een volledige dag 100% gedisciplineerd te zijn, zelfs de groten der aarde niet. Het is fysiek vrijwel niet mogelijk om iedere dag volledige concentratie te bewaren.

Wat zij wel hebben?

Een goede uitlaatklep. Met een goede uitlaatklep kun je de gedachten verzetten, jezelf opnieuw opladen en hierna met frisse energie weer aan de slag gaan. Wat deze uitlaatklep is verschil per persoon. Het kan sport zijn, maar ook een boek lezen of simpelweg even niets doen.

relay-race-655353_1280

5. Breng een systeem aan in je leven

Voor iedereen die gedisciplineerd wil zijn is het belangrijk om duidelijkheid in het leven te hebben. Werk je bijvoorbeeld vijf dagen per week, probeer deze dagen dan altijd vergelijkbaar in te delen. Sta altijd op hetzelfde tijdstip op, ontbijt op hetzelfde moment, start met werken rond dezelfde tijd en ga ook rond dezelfde tijd slapen.

Het is ontzettend belangrijk om structuur in je leven te hebben, en wel om deze reden:

Met structuur went zowel je lichaam als je hoofd aan een de levensstijl. Werk je elke dag anders, dan kan het lastig zijn je op het juiste moment te concentreren. Werk je altijd op één moment hard, dan leert je lichaam het tijdstip kennen en is het makkelijker om je op dat moment ook daadwerkelijk te concentreren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *