Loading...
ondernemen

Rollenbanen in een magazijn

Voordat er gebruik werd gemaakt van rollenbanen waren de werknemers regelmatig ziek thuis doordat ze rugklachten hadden. Deze klachten werden vooral veroorzaakt doordat ze zware producten moesten verplaatsen. Daarom is er gezocht naar een oplossing om die problemen te voorkomen. Door gebruik te maken van rollenbanen binnen een bedrijf, waar werknemers zware producten moeten verplaatsen, is het ziekteverzuim een stuk minder geworden.

Door de rollenbanen wordt de interne loopafstand met een pakje in bijvoorbeeld een magazijn tot een minimum beperkt. De werknemer zet nu het pakje op de rollenbaan en zal het voortduwen naar de plaats van bestemming. Worden de rollen elektrisch aangedreven dan hoeft het pakje niet naar de plaats van bestemming te worden geduwd, maar gebeurt dat automatisch.

Bij elektrisch aangedreven rollenbanen moet je voorzichtig zijn om te voorkomen dat de vingers of kleren tussen de elektrisch aangedreven rollen komen. De rollen worden goed afgeschermd.

Rollenbanen

Een rollenbaan kan worden beschouwd als de meest toegepaste type transportbaan. We kunnen daarbij 4 grote rollenbanen onderscheiden.
We gebruiken de niet aangedreven rollenbaan voor dozen en bakken. Doordat hij enigszins afloopt, kun je zeggen dat hij door zwaartekracht werkt. Deze rollenbanen worden gebruikt in het magazijn in het orderpick proces en bij het inpakken en verzendklaar maken van de orders.

Ze worden vooral toegepast om dozen en bakken over een niet al te grote afstand te transporteren. De medewerkers hoeven daardoor minder te lopen. De rollenbanen moeten aan de buitenzijde goed zijn afgeschermd, omdat daar de werknemer regelmatig tegenaan staat. Er mogen ook geen scherpe hoeken en randen aan de rollenbaan zitten. Verwondingen aan benen en handen zullen daardoor niet meer voorkomen.

Aangedreven rollenbanen worden gebruikt om dozen en bakken over een grote afstand te verplaatsen. De producten worden automatisch naar de plaats van bestemming getransporteerd. Hierbij is geen personeel nodig.

Niet aangedreven rollenbanen voor pallets lopen enigszins af. Ze worden vooral gebruikt voor het bufferen van pallets. Er kunnen door het eenvoudig en robuust rollenbaan systeem op een kleine ruimte veel pallets gebufferd worden. De pallets worden met de hand doorgeduwd. Ook kunnen de rollenbaan enigszins aflopen.

Aangedreven rollenbanen voor pallets. Deze rollenbanen worden gebruikt om pallets over grotere afstanden te transporteren. Van de productieafdeling naar het magazijn of omgekeerd. Hij kan zelfs tussen twee verschillende gebouwen aangebracht zijn. Door gebruik te maken van dergelijke rollenbanen zijn er minder heftrucks nodig, dus minder personeel waardoor het kostenbesparend is. Ook is de manier van werken veiliger.

Soorten rollenbanen

In de praktijk worden verschillende soorten rollenbanen gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van rechte rollenbanen, telescoop rollenbanen en harmonica rollenbanen.

De rechte rollenbanen kom je in een bedrijf het meest tegen. Ze zijn vast opgesteld en lopen over het algemeen een beetje af. Ook kunnen ze elektrisch aangedreven zijn.

De telescoop-rollenbanen worden toegepast wanneer de losplaats steeds anders is. Voor het laden en lossen van containers worden ze veel gebruikt. Je kunt ze gemakkelijker korter en langer maken. De loopafstanden worden tot een minimum beperkt.

Harmonica rollenbanen worden vooral gebruikt wanneer ze regelmatig moeten worden verlengd of ingekort. Ook kan hij door een bocht producten verplaatsen. Deze rollenbanen kunnen elektrisch aangedreven worden. Ze worden regelmatig in een magazijn gebruikt.

Bron: ecommercewebshops.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *