Loading...
ondernemen

Ondernemer: hoe regel je de erfenis?

ondernemer erfenis

In je drukke ondernemersleven is de kans groot dat je waarschijnlijk altijd bezig bent met de dag van morgen. Toch is het belangrijk om ook te denken wat er gebeurt als er geen morgen meer is. Voor ondernemers is het van belang om vast te leggen wat er gebeurt met je bedrijf als je overlijdt. Natuurlijk niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar wel heel belangrijk. In dit artikel geven we tips en advies.

Wat gebeurd er als je als ondernemer niks hebt vastgelegd?

Je nalatenschap wordt verdeeld volgens het wettelijke versterferfrecht op het moment dat je geen testament hebt opgesteld. Je onderneming is onderdeel van je nalatenschap, waardoor alle erfgenamen recht hebben op een deel ervan. Natuurlijk moet hierover wel erfbelasting betaald worden. Lees op de website van Erfrecht Online meer over erfbelasting.

Erfenis regelen als ondernemer

Wat er met je onderneming gebeurt na je overlijden kan je zelf regelen. Wel is het belangrijk om dit goed vast te leggen. Hoe je dit kunt doen is afhankelijk van de bedrijfsvorm.

Eenmanszaak

Bij een eenmanszaak zijn de bezittingen en schulden van je persoonlijk. In je testament kan je vastleggen naar wie de erfenis uit de zaak krijgt. Bij je overlijden stop in principe je eenmanszaak. De belastingdienst berekent dan de waarde van je bedrijf en over dat bedrag moeten erfgenamen erfbelasting betalen. Je nabestaanden kunnen je bedrijf ook voortzetten.

VOF

Meestal liggen de afspraken over wat er gebeurd na het overlijden van één van de vennoten of maten bij een VOF of maatschap vast in het contract. In veel gevallen wordt het deel van de overleden partner overgenomen door de andere vennoten. De waarde van dat deel wordt uitbetaald aan de erfgenamen. Daarover moet erfbelasting betaald worden.

BV

Bij een besloten vennootschap is het allemaal weer een beetje anders dan bij andere bedrijfsvormen. Een BV bezit rechtspersoonlijkheid, waardoor alle bezittingen en schulden niet van jou als persoon zijn maar van de BV. Het prettige daarvan is dat erfgenamen worden beschermd tegen eventuele schulden. In je testament kan je vastleggen naar wie de aandelen gaan bij je overlijden.

 

Hulp nodig bij erfrecht voor ondernemers of het regelen van de erfenis? Schakel erfrecht advocaat Erfrecht Online in voor professioneel en deskundig advies.