Loading...
ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Wat, waarom en hoe?

MVO staat voor Maatschappelijk Verwantwoord Ondernemen. Dit is een bepaalde manier van ondernemen, waarbij rekening wordt gehouden met de drie P’s: People, Planet, Profit. Ondernemen met respect voor mensen, gericht op prestaties en op een duurzame en ecologische manier.

De bedrijven die op deze manier ondernemen, willen verantwoordelijkheid dragen voor maatschappelijke problemen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan op veel verschillende manieren, in kleine en grote aanpassingen, voor kleine en grote bedrijven.

Waarom?

Waarom zou je als onderneming maatschappelijk verantwoord ondernemen? Hier zijn verschillende beweegredenen voor. Soms brengt het meer geld op om MVO te ondernemen.

Bijvoorbeeld omdat de vraag naar producten die duurzaam geproduceerd zijn, stijgt. Hierdoor kun je meer opbrengsten halen uit je producten. Een andere beweegreden is omdat al je concurrenten erin meegaan.

Dan kun je als onderneming natuurlijk niet achterblijven. De laatste beweegreden om MVO te ondernemen is omdat het hoort.

Veel bedrijven willen graag hun steentje bijdragen aan een duurzamere maatschappij en doen dit door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Voordelen

MVO brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo is MVO een goede stimulans voor innovatie. Omdat je dingen op een duurzamere manier wilt doen, moet je soms creatieve en innovatieve oplossingen bedenken.

Doordat je maatschappelijk verantwoord onderneemt, kun je je onderscheiden van de concurrent. Het geeft je een goede naam, immers de maatschappij ziet graag dat een onderneming duurzaam bezig is. Maatschappelijk betrokken ondernemen is dus tevens slim ondernemen!

Aan de slag!

Als je MVO wilt ondernemen hoef je niet gelijk alles aan te passen, je kunt ook klein beginnen. Een MVO-beleid moet praktisch en merkbaar in de dagelijkse praktijk zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld je werknemers een fietsplan aanbieden, zodat ze de fiets nemen in plaats van de auto. Iets anders waar je kunt beginnen is bijvoorbeeld Fairtrade koffie kopen en geen plastic bekertjes gebruiken voor de koffie, maar gerecyclede papieren bekertjes.

Maar hoe je het ook doet, of je groot of klein begint, maatschappelijk verantwoord ondernemen is er voor iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *