Loading...
ondernemen

Is voor de zelfstandige ondernemer auto lease de beste optie?

Ondernemen

Als zzp’er is de auto waar je in rijdt zeer belangrijk. Het is het visite kaartje van je bedrijf wat je aflevert bij je klanten. Je wil dan ook dat de auto volledig uitstraalt waar jouw onderneming voor staat. Het kopen van een auto is dan niet altijd de beste optie. Wellicht ben je een starter en heb je tot nu toe alleen maar in je onderneming geïnvesteerd. Er is dan niet veel ruimte voor een luxe auto. Een auto leasen kan dan een goed alternatief zijn, gezien je het aanschafbedrag niet in één keer betaalt. Maar welke constructie kies je dan?

De eerste optie: zakelijk leasen

De eerste keuze die je hebt is zakelijk leasen. Je huurt dan van de leasemaatschappij een bedrijfswagen die geschikt is voor jouw onderneming. Het voordeel hiervan is dat dergelijke autokosten, zoals onderhoud, reparaties, verzekeringen en belastingen in een maandelijks bedrag gedekt zijn. De leasemaatschappij blijft dus zowel juridisch als economisch gezien eigenaar van de wagen. Dit zorgt ervoor dat de kosten van de auto niet drukkend zijn op de bedrijfsbalans, waardoor er meer geldt over blijft om te investeren. Het enige nadeel is dat je bij een zakelijke leaseauto niet meer dan 500 kilometer per jaar mag verbruiken voor privé doeleinden. Indien dit wel gebeurd, wordt de auto beschouwd als inkomen en zal er 25% van de autowaarde bij het inkomen opgeteld. Hier betaal je dan weer belasting over.

Zakelijk leasen niet voor iedereen

Toch is zakelijk leasen niet voor iedere zzp’er een mogelijkheid. Vaak moet je voor een zakelijk lease contract over jaarcijfers van je onderneming beschikken. Als starter heb je deze jaarcijfers wellicht nog niet. Niet alle leasemaatschappijen zijn dan zo flexibel om alsnog een zakelijk lease contract voor jou onderneming op te stellen, omdat je bedrijf dan beschouwd wordt als een te groot risico. Private lease biedt dan een uitweg. Het principe is hetzelfde, echter onderteken je het contract met je eigen naam en niet met de naam van de onderneming. Je least dan dus een auto als particulier. Ook hier zijn dergelijke autokosten maandelijks gedekt, maar zal het maandelijkse bedrag wel iets hoger komen te liggen dan bij een zakelijk lease. Dit heeft ermee te maken dat een particulier door de leasemaatschappij weer een groter risico vormt dan een onderneming.

Al met al, zijn er voor een zzp’er dus genoeg mogelijkheden om zijn of haar ideale bedrijfswagen te rijden.