Loading...
financieel

Hoe onderhoud je een elektrische auto?

De meeste mensen weten natuurlijk wel hoe je een brandstofauto een beetje moet onderhouden. Maar dit geldt meestal niet voor een elektrische auto. Je zou denken dat dit veel ingewikkelder is, maar dat is helemaal niet zo! Een elektrische auto heeft veel minder onderhoud nodig. Dit komt doordat er geen vloeistof in de auto zit, minder bewegende delen en een regeneratief remsysteem heeft. Maar waar moet je dan wel op letten bij het onderhoud van een elektrische auto?

Onderhoud elektrische auto

Het onderhoud aan een auto met brandstofmotor, houdt onder andere in dat je olie en filtering vervangt. Bij een brandstofauto heb je ook de kans dat er allerlei mechanische onderdelen kapot kunnen gaan en vervangen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een versnellingsbak, brandstofpomp of de motor zelf.

Zoals je weet heeft een elektrische auto dit niet. Dus ook geen onderhoud van deze onderdelen. Toch zijn er dingen die periodiek gecontroleerd moeten worden.

Accu

Dit is het meest cruciale deel, zonder accu gaat de auto niet rijden. Je kan er dan helemaal niks meer mee. Het is daarom van groot belang dat de accu om de zoveel tijd gecontroleerd wordt op kapotte onderdelen, en daarbij een werkende lader. Wij raden je aan dit te doen bij een gespecialiseerd bedrijf.

Koeling van de auto

Dit is ook van groot belang, de elektromotor, energiesysteem, de lader en accu zelf. Al deze onderdelen ontwikkelen warmtes. Bijna alle elektrische auto’s hebben systemen die deze onderdelen koelen. Wanneer de onderdelen niet meer goed worden gekoeld, dan kunnen de onderdelen oververhit raken en zelfs in brand gaan. Ik neem aan dat niemand daarop zit te wachten.

Wanneer je een elektrische auto gaat leasen, dan zit onderhoud vaak inbegrepen. Wil jij een Nissan leaf leasen? Dat kan natuurlijk. Bron: zakelijkelektrischleasen.nl.

Software updates

Binnen een elektrische auto zitten allerlei hulpsystemen ingebouwd. Het is van groot belang dat deze altijd up-to-date zijn. Omdat ze betrekking hebben op de veiligheid. De fabrikant komt zo nu en dan met een update om de auto zo optimaal mogelijk te laten functioneren.