Loading...
ondernemen

Het vervoeren van gassen

het-vervoeren-van-gassen

Het kan best gevaarlijk zijn als je gassen gaat vervoeren en daarom zijn er regels opgesteld voor het vervoeren van gassen.

 

Eenvoudige regels

Natuurlijk spreken een aantal regels voor zich, maar toch is het belangrijk om het even te benoemen. Als je gassen gaat vervoeren is het van belang dat je niet rookt en dat je controleert of de cilinderafsluiters wel goed gesloten zijn. Tegenwoordig hebben sommige gascilinders een kapje ter bescherming. Als je deze hebt, zet hem er dan vooral op. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je auto geventileerd is. Omdat de cilinders in een geventileerde ruimte moeten zijn is het belangrijk om bij aankomst de gasfles uit de auto te halen en op een geventileerde plaats te zetten

 

Vervoer regels

Je bent het vast weleens tegen gekomen. Een vrachtwagen met een oranje/rode rechthoekig bordje. Als dit op een vrachtwagen of busje gemonteerd is dan betekent het dat het voertuig gevaarlijke stoffen vervoert. Dit bord is dan ook verplicht bij vrachtwagens die gevaarlijke stoffen vervoeren. Stel je bent een particulier en je bent onderweg met een gasfles dan geldt deze regel niet, maar je moet je dan toch nog houden aan de regels met betrekking tot het rijden met gassen.

 

Labels

Op de cilinders zijn labels geplaatst. Deze labels geven je de mogelijkheid om de inhoud van de cilinder te identificeren en geven aan hoe gevaarlijk het gas is. Een rood etiket geeft bijvoorbeeld aan dat het gas brandbaar is. Een groen etiket betekent dat het gas inert is en dat er een kans is op verstikkingsgevaar. Een voorbeeld van een gasfles met een groen etiket is argon gas. Dan heb je ook nog een gasetiket met een gele kleur. De gele kleur betekent verhoogt brandgevaar en is voor alle oxiderende gassen. Dan heb je ook nog een wit etiket et een doodhoofd erop en dit houdt in dat het gas giftig is. Uiteindelijk is er nog een etiket met een zwarte onderkant en een witte bovenkant en dit is een label voor corrosief gas. Corrosief gas is dodelijk door chemisch verbranden.  Omdat de labels duidelijk aangeven met wat voor gas je te maken hebt is het daarom van belang om te handelen naar het etiket dat op de gasflessen staat.