Loading...
financieelondernemen

Elektrische auto leasen als zelfstandig ondernemer

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je een auto gaan leasen, dan is een elektrische auto om diverse redenen een aantrekkelijke optie. Met klimaatveranderingen en Europese doelstellingen om de uitstoot te verminderen, wordt elektrisch rijden sterk gestimuleerd door de Nederlandse overheid.

Voor zowel particulieren als ondernemers wordt het daarom steeds aantrekkelijker om de benzine- of dieselauto links te laten liggen, en te kiezen voor een elektrische auto. Er zijn diverse mogelijkheden en voordelen, die Nieuwwerken.nl voor je uiteen heeft gezet.

1. Operational of financial lease

Een eerste factor om rekening mee te houden is of je kiest voor operational of financial lease. Bij operational lease ben je de gebruiker van het voertuig, maar blijft de leasemaatschappij financieel eigenaar van de auto.

Bij financial lease ben je gedurende de looptijd de eigenaar van het voertuig en daarmee ook verantwoordelijk voor zaken als wegenbelasting.

Het voordeel bij een elektrische auto is dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen, mits de auto volledig elektrisch is. Tegelijkertijd kun je wel aanspraak maken op investeringsaftrek, wat bij operational lese niet het geval is.

2. (Veel) minder bijtelling

Ga je een auto leasen, dan krijg je te maken met bijtelling. Het gebruik van een leaseauto ziet de Belastingdienst namelijk als een salaris in natura, wat ertoe leidt dat het gebruik wordt belast als inkomen.

De bijtelling is altijd een percentage van de nieuwwaarde van een voertuig.

Voor volledig elektrische auto’s is deze bijtelling bijzonder gunstig. Waar de bijtelling voor niet- of deels-elektrische auto’s 22% bedraagt, is dit voor volledig elektrische auto’s slechts 4%.

Als voorbeeld: voor een benzineauto met een nieuwprijs van € 30.000 betaal je jaarlijks € 6.600 bijtelling. Voor een elektrische auto van € 30.000 is dit slechts € 1.200. Een fikse besparing!

3. Laadpaal en kosten voor energie

De meeste gemeentes hebben regelingen waarmee het gratis of goedkoop is om een openbare laadpaal te laten plaatsen in de buurt van je woning.

Ook is het mogelijk om een laadpaal op je eigen terrein te plaatsen, hoewel er hiervoor minder of geen regelingen bestaan in de meeste gevallen.

De kosten voor energie/brandstof zijn bij elektrische auto’s ook aanzienlijk lager. Voor twee auto’s uit dezelfde klasse betaal je bij een volledig elektrische auto ongeveer 50% minder aan kosten per gereden kilometer dan bij bijvoorbeeld een benzineauto.

4. Private lease een optie?

Bij private lease wordt de auto niet geleased door een onderneming, maar door een privépersoon.

Hoewel het mogelijk is om als zelfstandige ondernemer een zakelijke leaseauto te nemen, zijn veel leasemaatschappijen niet erg happig op personen met een eenmanszaak. Vaak bestaat er de vrees dat de financiële druk te groot is en de verplichtingen niet kunnen worden nagekomen.

Het is mogelijk om dan voor private lease te kiezen, maar in dit geval is het minder makkelijk om zakelijke kosten die zijn gemaakt met de auto af te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *