Loading...
nieuwe werken

Wat zijn de regels voor bedrijfsafval?

regels bedrijfsafval

Elk bedrijf produceert verschillende soorten afval. Toch is elk bedrijf verschillend. Bij sommige bedrijven worden er dagelijks afvalcontainers gevuld met bedrijfsafval, terwijl de ander weken doet met een rolcontainer. Wil jij weten waar je als ondernemer op moet letten als het gaat om bedrijfsafval? En wat de regels zijn? Lees dan onderstaand artikel!

Wat is bedrijfsafval?

Vanzelfsprekend wordt er gesproken over bedrijfsafval als het afval geproduceerd wordt binnen een bedrijf. Vaak bestaat dit afval uit verschillende afvalstromen van restafval tot chemisch afval. Elk bedrijf is anders en produceert dan ook andere afvalstromen. De een heeft te maken met ontzettend veel restafval, terwijl de ander veel bouwafval produceert.

 

Bedrijven in Nederland zijn zelf verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van hun bedrijfsafval. De exacte regels per gemeente kunnen iets verschillen, waardoor het altijd verstandig is om bij jouw gemeente te informeren.

Bedrijfsafval scheiden: is dat verplicht?

In Nederland is het voor alle bedrijven verplicht om hun afval bij de bron te scheiden. In Nederland geldt het Landelijke Afvalbeheerplan (LAP3). In dit plan is vastgesteld dat zoveel mogelijk materialen hergebruikt en gerecycled moeten worden. Op lange termijn werken we in Nederland toe naar een circulaire economie, zodat er minder tot geen nieuwe grondstoffen meer nodig zijn.

 

Het scheiden van bedrijfsafval is voor ondernemers verplicht. Een rolcontainer huren per afvalstroom binnen je bedrijf is dan ook absoluut een must. Door voor elke afvalsoort een container te hebben kan het afval netjes bij de bron gescheiden worden.

Bespaar op de kosten

Bedrijfsafval scheiden is niet alleen verplicht en goed voor het milieu, maar brengt ook financiƫle voordelen met zich mee. Het scheiden van het afval bij de bron zorgt voor schone afvalstromen die goedkoper zijn om te verwerken. Ook bespaar je op de verwerkingskosten voor restafval. Door het scheiden heb je minder restafval, waardoor je minder van deze duurste afvalstroom hoeft te laten verwerken.