Loading...
nieuwe werken

Het droomleven van digitale nomaden

Naast astronaut, fotograaf, DJ en ‘crime scene investigator’ is er in de afgelopen jaren een nieuw droom ‘beroep’ bij gekomen: het zijn van een digitale nomade. Digitale nomaden zijn ondernemers die al hun werk via internet kunnen doen en daarom niet locatiegebonden zijn. Dat komt er op neer dat zij dus vaak in tropische oorden te vinden zijn en het liefst in een land waar hun welverdiende euro’s 10 x zoveel waard zijn dan thuis. Maar zoals met elk beroep, zitten er ook downs aan het leven van een rondzwervende internetondernemer, vooral in die van beginners.

Net zoals het lastig is voor netafgestudeerden om een goede start op de arbeidsmarkt te maken, is het voor beginnende ondernemers die een online imperium willen opbouwen ook geen appeltje eitje. Een eigen bedrijf beginnen is tijdrovend en vraagt om veel doorzettingsvermogen. Wanneer je overweegt om zelf al reizend een bedrijf te runnen, bereid je dan voor op de volgende dingen.

Een goede werklocatie vinden is lastig

Het hele doel om jouw bedrijfje online te laten functioneren is natuurlijk zodat jij kunt gaan en staan waar je maar wilt. Waarschijnlijk zie je het al voor je hoe je vanaf het strand in Mexico aan het Skypen bent met een potentiële klant onder het genot van een Tequila Sunrise. De realiteit zal echter behoorlijk tegenvallen.

Locatie onafhankelijk werken

Ten eerste is het helemaal niet zo fantastisch om vanaf het strand te werken. Er komt geheid zand overal te zitten, de zon schijnt in het scherm en je ziet er behoorlijk verwaand uit als je met jouw dure apparatuur naar het strand gaat. Daarnaast is het vaak niet echt veilig om op openbare plaatsen in niet-westerse landen met een Macbook Pro te prijken, dat wekt namelijk interesse van de soort mensen waarvan je wilt dat zij jou en je laptop met rust laten. Tenslotte is het sowieso in veel landen niet fijn om in het openbaar te werken. In tegenstelling tot in Europa, is het openbare leven in veel landen behoorlijk luidruchtig en zal jij je moeilijk kunnen concentreren.

Vooraf succes hebben

Als jij nog niet zoveel geld verdient met jouw bedrijfje, zal je jouw tijd dus vooral doorbrengen op goedkope hotelkamers waar je wel in rust en vrede aan de slag kan. Als je hier niet zoveel zin in hebt, doe je er goed aan om alvast een goed klantenbestand op te bouwen terwijl je nog thuis zit. Zodra jouw online zaak goed loopt, kun je jouw koffer inpakken en jouw welverdiende geld uitgeven aan luxe resorts in Azië waar je in een oase van rust het droomleven van een digital nomad kunt ervaren.