Loading...
financieel

Geld pinnen binnen en buiten Europa

Wanneer je op vakantie gaat werkt het allemaal net even anders met betalen. Alhoewel je tegenwoordig zonder problemen geld uit de automaat kan halen binnen Europa. Toch zijn er landen binnen Europa waar de Euro niet gevoerd wordt. Landen die geen Euro voeren zijn: Bulgarije, Denemarken, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Polen, Tsjechië, Roemenië en Kroatië. In deze landen heb je dan te maken met de wisselkoersen en eventuele bijkomende kosten.

Welke kosten buiten de EU

De landen buiten de EU en de landen binnen de EU die geen Euro voeren, hebben dus hun eigen valuta. Wanneer je dan geld wilt pinnen, krijg je te maken met extra kosten. Dit heet de Dynamic Currency Conversion, oftewel DCC. Dit woord kom je ook tegen wanneer je met een prepaid creditcard of gewone creditcard in een winkel wilt kopen of als je wilt pinnen. Daarom is het verstandig om een creditcard vergelijken alvorens je er een aanvraagt. Bij een winkel krijg je de vraag of je via DCC wilt betalen, want als je dat doet dan betaal je in je eigen valuta. Let daarbij wel op dat je tussen de 4% en 8% extra kosten betaald.

Veilig betalen en pinnen

In het Buitenland loop je meer risico dan in Nederland. Neem daarom altijd extra voorzorgsmaatregelen, zodat je niet achteraf een hoop geld kwijt bent. Hier een aantal tips om ervoor te zorgen dat je veilig kunt pinnen in het Buitenland:

  • Bedragen checken, controleer altijd het bedrag op het display. In sommige gevallen wordt de komma verkeerd neergezet, dan betaal je dus teveel. En in het ergste geval krijg je je geld niet meer terug als dit in het Buitenland is gebeurd.
  • Pincode invoeren, niet alleen in het Buitenland belangrijk, maar zorg ervoor dat je in een veilige omgeving je pincode invoert. Kijk eerst om je heen voordat je je pincode invoert.
  • Contant geld, het is handiger om contant geld op zak te hebben. Je hoeft dan minder vaak te pinnen. Als je geld wilt pinnen, doe dit dan wel overdag, dat is wat veiliger dan in de avond.
  • Valuta, als je in een land komt waar geen Euro gevoerd wordt dan moet je dus wisselen. Maar doe dit wel bij de speciale wisselkantoren, wissel dus nooit zomaar op straat bij mensen die beweren dat zij een betere wisselkoers hebben.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *