Loading...
banencommunicatieondernemen

Alles dat je als werkgever moet weten over de arbodienst

Arbodienst blog afbeelding

Als je een eigen bedrijf hebt, krijg je te maken met een heleboel wet- en regelgevingen. En zodra je personeel in dienst neemt, komen daar nog veel meer regeltjes bij. Sinds 1 juli 2017 is bijvoorbeeld elke werkgever in Nederland verplicht om een overeenkomst met een arbodienst af te sluiten. Op deze pagina lees je hier alles over dat je moet weten!

Wat is een arbodienst?

Een arbodienst is een (commerciële) organisatie die werkgevers en werknemers ondersteunt en adviseert op het gebied van arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim.

Wat doet een arbodienst?

Een arbodienst biedt begeleiding op het gebied van arbeidsomstandigheden en verzuim. Zo helpen ze werkgevers en werknemers bij het nakomen van de wettelijke Arboverplichtingen, voeren ze aanstellingskeuringen uit, werken ze mee bij het uitvoeren van een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en verstrekken ze advies op het gebied van verzuim en werkhervatting. Daarnaast kan men bij de arbodienst terecht voor slachtofferhulp.

Waarom is de arbodienst zo belangrijk?

Door een gedegen beleid op het gebied van arbeidsomstandigheden kun je ervoor zorgen dat ongevallen op de werkvloer tot een minimum worden beperkt. En door een goede begeleiding bij verzuim zorg je ervoor dat het verzuim van je werknemers zo laag mogelijk blijft. Ook kunnen zieke werknemers op deze manier zo snel mogelijk weer re-integreren. Hierdoor blijven ook de kosten voor verzuim laag.

Ben ik als werkgever verplicht om een arbodienst in te schakelen?

Zodra je personeel in dienst neemt, verplicht de Arbowet jou als werkgever om deskundige ondersteuning in te roepen bij het opstellen en uitvoeren van een Arbo- en verzuimbeleid. Dit is omdat de Arbowetgevingen een bepaalde deskundigheid vereisen waar werkgevers doorgaans niet over beschikken. Sinds 2005 ben je echter wel vrij om zelf te bepalen welke arbodienst je wil inschakelen – zolang het maar een gecertificeerde arbodienst is. Je mag ook de hulp van een Arbo deskundige of zelfstandige bedrijfsarts inroepen.

Er zijn een aantal diensten die je als werkgever verplicht bent om in te kopen bij een arbodienst:

  • Aanstellingskeuringen
  • Ziekteverzuimbegeleiding
  • Periodiek ArbeidsGezondheidskundige Onderzoeken (PAGO)
  • Een arbeidsomstandighedenspreekuur
  • Een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) (indien van toepassing)

Daarnaast ben je wettelijk verplicht om een zogeheten Basiscontract Arbodienstverlening klaar te hebben liggen.

Verder mag je als werkgever zelf bepalen welke taken je aan een arbodienst wilt uitbesteden.

Wat zijn de kosten van een arbodienst?

Wanneer je gebruik maakt van de diensten van een arbodienst is dat vanzelfsprekend niet gratis. Tenslotte zijn arbodiensten commerciële organisaties, en zij moeten ook gewoon hun brood verdienen. De tarieven per arbodienst kunnen variëren en zijn ook afhankelijk van welke samenwerkingsvorm je aangaat met een arbodienstverlener.

Kies je bijvoorbeeld voor een all-in abonnement, dan betaal je elk jaar een vast bedrag per werknemer. Deze kosten liggen tussen de €80 en €120 per werknemer. Een groot voordeel van een all-in abonnement is dat je altijd precies weet wat je kwijt bent aan arbodienstverlening, waardoor je niet met onverwachte kosten geconfronteerd wordt.

Het is ook mogelijk om de arbodienst te betalen op basis van verrichtingen. Je betaalt wel altijd een basispremie voor de aansluiting op het verzuimregistratiesysteem van de betreffende arbodienst; dit is doorgaans enkele tientjes per jaar. Daarnaast betaal je voor de diensten waar je verder gebruik van maakt. Je weet dus niet van tevoren wat je per jaar kwijt bent, maar je zou bij een gemiddeld ziekteverzuim rond dezelfde kosten moeten uitkomen als bij een all-in abonnement.

Hou er wel rekening mee dat de kosten die je voor verzuim en arbodiensten kwijt bent, voor elke branche kunnen verschillen.

Waar vind ik een gecertificeerde arbodienst?

Op de website van de Stichting Beheer Certificatieregelingen Arbodiensten (SBCA) kun je eenvoudig alle gecertificeerde arbodiensten in jouw regio vinden.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *