Loading...
financieel

Een auto van de zaak

In vele bedrijven is het normaal om een auto van de zaak te krijgen. Maar hoe zit het met de voor- en nadelen? Hoe zit het met je eigen auto en waar moet je allemaal rekening mee houden?

Deels uit eigen zak

Een auto van de zaak komt uit een deel van je loon. Op deze manier bespaar je snel honderden euro’s per maand in tegenstelling tot het zelf aanschaffen van een privéauto. In sommige gevallen krijg je zelfs een tankpas van het bedrijf.

Dit zorgt dan voor additionele besparingen voor jou. Alle afspraken met betrekking tot de auto worden contractueel vastgesteld.

Je kunt dan nog geld verdienen aan het verkopen van je eigen auto of als hij “op” is, kun je hem als sloopauto aanbieden. Ook hier kun je nog geld voor ontvangen.

Kosten

De kosten die op rekening van het bedrijf komen te staan zijn de belastingen en verzekeringen.

Dit kan voordeliger voor jou uitpakken omdat je een heleboel kosten weg kan schrijven op naam van het bedrijf waarvoor je werkt.

Luxe auto

Het mooie van een auto van de zaak is dat bedrijven vaak de mogelijkheid hebben om auto’s zeer goedkoop aan te schaffen. Zo kan je bijvoorbeeld een luxere wagen krijgen voor minder dan als jij deze voor privédoeleinden zou aanschaffen.

De kans is groot dat jij dan niet naar een super-de-luxe auto zou kijken.

Loonsverhoging?

Ook in gevallen waar medewerkers een loonsverhoging willen ontvangen, kan dit een mooie uitkomst zijn. Zo kan jij een auto ontvangen en op kosten besparen terwijl jouw werkgever dat ook doet. Jouw werkgever betaalt dan minder dat bij het geven van een loonsverhoging.

Ook kan de werkgever de auto verkopen aan jou nadat de leaseperiode voorbij is. Zo krijg je een auto die geheel van jou wordt voor een goedkoper bedrag.

Nadelen

Het krijgen van een auto van de zaak komt wel degelijk ook met nadelen. Het bedrag dat voor de auto door het bedrijf wordt betaald wordt niet als loon beschouwd. Dit houdt in dat je minder vakantiegeld krijgt en eventueel later minder pensioen.

In 9 van 10 gevallen weegt dit niet op tegen de besparingen die jij doet bij het krijgen van een auto van de zaak.

Het kan ook zo zijn dat je geen reiskostenvergoeding meer ontvangt. Houdt hier dus rekening mee. Ook kan het zo zijn dat binnen het bedrijf waarvoor je werkt iedereen dezelfde autorijdt. In dit geval zou je dus niet kunnen kiezen wat voor auto jij krijgt.

Mag jij een auto van de zaak uitkiezen of ga je toch voor een eigen auto? Lees dan hier verder voor inspiratie rondom auto’s.