Loading...
financieel

Een auto van de zaak, ja of nee?

Vanuit het oogpunt van de werkgever

Er zijn verschillende redenen die een werkgever kan hebben om werknemers een auto aan te bieden. Zo wordt een auto vaak aangeboden aan werknemers die veel contact met klanten hebben.

Een leaseauto biedt voor de werkgever dan de zekerheid dat hun werknemers in representatieve auto’s bij die klanten aankomen. Zonder het aanbieden van een zakelijke auto is dat niet gegarandeerd: niet alle werknemers kunnen zich een moderne auto veroorloven.

Een andere reden waarom werkgevers een leaseauto kunnen aanbieden, is dat het een rendabel alternatief is voor een loonsverhoging.

Het aanbieden van een leaseauto kan door werknemers als een aantrekkelijker beloning worden gezien en is simpelweg goedkoper dan het aanbieden van een hoger salaris.

De laatste reden waarom het aanbieden van een leaseauto een serieuze overweging is voor werkgevers, is dat het een aanlokkende arbeidsvoorwaarde is.

Zowel bij het behouden van essentiële werknemers, als bij het aantrekken van de juiste werkzoekende, kan een zakelijke auto een doorslaggevend hulpmiddel zijn.

Vanuit het oogpunt van de werknemer

Of een werkgever nou zit te wachten op een auto van de zaak, hangt er maar vanaf. Vaak is dit wél het geval, om de simpele reden dat het lucratief is.

Je hoef zelf geen dure kosten te maken met de aanschaf van een auto, er zijn geen grote onverwachte onderhoudskosten en in de beste gevallen betaalt de werkgever voor de kilometers die je maakt en de stalling van je auto.

Een ander belangrijk voordeel is dat je niets meer te maken hebt met de wegenbelasting of een autoverzekering. Een eigen auto is een dure grap en dan kan een leaseauto van de zaak echt uitkomst bieden.

Er staat echter wel tegenover dat er ook nadelen aan vastzitten. Zo biedt niet elke werkgever een even voordelige deal aan, moet je uit een paar auto’s kiezen, kun je voor een auto met moderne snufjes flink bijbetalen en is veel privé rijden vaak een verrassend dure grap.

Wanneer het mogelijk is, is het soms beter om als werknemer je eigen auto aan te houden. Maar dit is van veel zaken afhankelijk.

Denk niet dat het een “gratis auto” is. Vaak is het vele malen goedkoper om een goede tweedehands auto aan te schaffen via marktplaats of bijvoorbeeld een auto importeren uit het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *