Loading...
financieel

Dit moet je weten als je gaat beginnen met beleggen

Het gaat al jaren terug en steeds meer mensen doen het: beleggen! Beleggen is iets wat al heel lang gedaan wordt. Het mooie aan beleggen is dat het op heel veel verschillende manieren gedaan kan worden. Voordat je gaat beleggen, moet je precies weten waarin je wilt beleggen en hoe je dat moet aanpakken. In dit artikel lees je alles over de stappen die je moet doen als je begint met beleggen.

Waarin ga je beleggen?

Er zijn verschillende projecten waarin je kunt beleggen. Het is belangrijk om eerst goed onderzoek te doen naar waarin jij wilt beleggen. Hieronder zetten we de opties op een rijtje.

Aandelen

Beleggen in aandelen is misschien wel te bekendste vorm van beleggen. Met het kopen van aandelen word je voor een klein deel eigenaar van een bedrijf of onderneming. Als het met het bedrijf goed gaat, dan heb je daar een voordeel aan.

Meestal wordt een gedeelte van de winst uitgekeerd als dividend. Als het minder goed gaat in het bedrijf, kan jij jouw investering verliezen.

Vastgoed

Wat ook heel populair is onder de beleggers, is het investeren in vastgoed. Bij het investeren in vastgoed koop je een gebouw, vaak is dit een woning, winkel- of kantoorpand. Bij het investeren in vastgoed verdien je aan de verhuur van het pand.

De prijs van het pand wordt beïnvloed door het de vraag en het aanbod in de buurt.

Grondstoffen

Dan heb je ook nog het beleggen in grondstoffen, goud is de bekendste vorm hiervan. Bij het beleggen in grondstoffen heb je geen zekerheid. Het wordt helemaal bepaald door de prijsschommeling.

Valuta

Dit is een vorm van beleggen die steeds populairder wordt. Beleggen in valuta houdt in dat jij je vermogen behoudt in een andere valuta dan de euro. Denk hierbij aan de Amerikaanse dollar of de bitcoin. Het rendement wordt hier ook bepaald door de prijsschommeling.

Je kan er ook voor kiezen om op verschillende manieren te beleggen. Je hoeft niet al je vermogen op dezelfde manier te beleggen.

Een broker vinden

Dan is het een optie om te kiezen voor een broker. Een broker gebruikt het internet om op een snelle manier orders van klanten naar een beurs te sturen. Bij het uitzoeken van een broker moet je wel op een aantal dingen letten.

Als eerst moet je letten op de tarieven en of je genoeg ondersteuning krijgt. Het vergelijken van verschillende brokers is zeker aan te raden. Kijk ook of ze een mobiele app hebben, dit is handig voor als je onderweg of op vakantie bent.

Doel bepalen

Als laatst is het handig om een doel op te stellen. Zo weet je ongeveer hoeveel je moet inleggen en hoe lang het ongeveer gaat duren. Stel niet gelijk te hoge doelen, je kan je doel altijd nog verhogen.

Ook is het niet slim om als beginnend belegger gelijk al je geld in te leggen. Als je weet wat je doel is, dan heb je ook iets leuks om naartoe te streven.