Loading...
financieel

Belangrijke informatie als je aandelen van ING wilt kopen

Ben je momenteel aan het oriënteren op de aandelenmarkt? En ben je benieuwd of het raadzaam is om te investeren in de ING? Dan is het zeker verstandig om dit artikel te lezen, want je leest hier een analyse van één van de grootste financiële instellingen van ons land. Op de website van Analist.nl lees je meer informatie over de aandelen van de ING, zoals het koersverloop.

De lage rentestand

Op dit moment (januari 2020) gaat het niet goed met de koers van de ING. In 2018 stond de koers nog op ruim boven de vijftien euro, maar het afgelopen jaar kelderde de koers naar iets meer dan acht euro. De belangrijkste reden voor deze daling is de lage rentestand. Verder speelt de MiFID ook een rol. Dit is een wet vanuit de Europese Unie, waarbij beleggers beter worden beschermd. Zo wordt de herkomst van het geld beter in de gaten gehouden. Dit zorgt voor extra kosten naar de compliance-afdeling.

Een record boete

In 2018 trof de ING een schikking met de Nederlandse overheid. De overheid wees de bank namelijk op het behalen van extra winst door witwaspraktijken. Uiteindelijk ging de ING akkoord met een boete van maar liefst 275 miljoen euro en een extra honderd miljoen euro. Deze boete raakte de winst in 2018. Als reactie hierop is er extra geïnvesteerd in de Compliance-afdeling. Het personeelskosten nam met bijna tien procent toe.

De financiële cijfers van ING

Zowel de omzet als de winst is de afgelopen periode flink gekelderd. Zo nam de omzet in het derde kwartaal met iets minder dan een half procent af en de omzet met meer dan tien procent. De rentemarge oogt de afgelopen periode stabiel. Dit is het verschil tussen de rente, waarover een bank geld over betaalt, en de rente die ontvangen wordt voor het uitgeleende bedrag.

De vraag is hoe de rentemarge in de toekomst zich zal ontwikkelen. De ECB kondigde recent opnieuw een daling van de rente aan naar -0,5 procent. De kans is groot dat de rente de aankomende jaren nog verder gaat zakken.

De ECB hanteert drie soorten rentes, de reguliere leningen aan banken, een rente voor kortlopende leningen en de rente op de deposito. Deze laatstgenoemde depositorente is momenteel negatief, waardoor banken deze rente laag kunnen houden.

Is het aan te raden om aandelen van de ING te kopen?

Indien je aandelen van de ING wilt bezitten moet je erg geduldig zijn. De bank heeft een licht herstel laten na het dieptepunt in 2018 en staat nu rond de 10 euro. De aandelenkoers is zeer gevoelig voor de maatregelen die de Europese Centrale Bank neemt. Wel heeft de bank een goed dividend van rond de 6,67 procent en heeft het een groot aantal spaardeposito’s.

Kortom, het investeren in de ING is een proces van de lange adem. De dividend maakt het aandeel zeker aantrekkelijk, maar doordat de bank te maken heeft met veel externe factoren blijft het toch een risico!