Loading...
beleggen

AEX: Nederlandse aandelen verhandelen

De AEX is de Nederlandse beurs. Hier worden meerdere aandelen verzameld en er wordt gekeken hoe het gaat met de prestaties van deze aandelen. Deze beursindex bestaat uit aandelen van 25 grote Nederlandse bedrijven. De AEX weergeeft het gemiddelde van deze aandelen.

Enkele bedrijven die onder de AEX vallen zijn Heineken, ING Group en Philips. Ieder bedrijf kent een ander percentage binnen deze samenstelling. Bedrijven met de hoogste waarde, zoals Unilever en Shell, zijn procentueel sterker aanwezig dan de kleinste bedrijven, zoals PostNL en Imtech.

Nederlandse aandelen verhandelen, en dan met name de AEX, wordt steeds bekender. Na de economische crisis is het vertrouwen in deze markt langzaam weer hersteld. Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen het aandurven om in deze Nederlandse bedrijven te investeren.

Hoe werkt AEX?

Omdat de AEX een samenstelling van de 25 grootste Nederlandse bedrijven is kan er van alles gebeuren met de waarde van de index. Er zijn tenslotte allerlei factoren die de koers kunnen beïnvloeden. Wanneer een aandeel van een van de bedrijven binnen de aandelenindex stijgt of daalt dan heeft dit een directe invloed op de algehele koers.

Het kan daarom voorkomen dat aandelen van enkele bedrijven binnen dezelfde markt stijgen. Vervolgens zal de algehele aandelenindex, dus de gehele AEX, mee gaan stijgen. Dit heeft een positief gevolg voor alle aandelen binnen dit pakket.

Maar daarentegen kan ook het tegenovergestelde gebeuren. Wanneer de consumentenuitgaven dalen zullen bedrijven zoals Philips en Unilever minder omzet draaien. De aandelen van deze bedrijven zullen hierdoor in waarde dalen. Dit heeft een grote invloed op de AEX. Dit heeft met name te maken met het hoge percentage binnen de AEX die deze bedrijven innemen.

Hoe worden Nederlandse aandelen verhandeld?

Traditioneel worden de Nederlandse aandelen, en hiermee ook de AEX, op de beurs in Amsterdam verhandeld. Deze beurs bestaat nog steeds maar heeft op dit moment uitsluitend een traditionele waarde. Eigenlijk wordt er bijna niet meer verhandeld op de vloer. De meeste aandelen worden buiten de beurs verkocht, bijvoorbeeld via internet of via fondsen.

Dit heeft tot gevolg dat je als belegger steeds eenvoudiger actief Nederlandse aandelen kunt verhandelen. Want dankzij de grote eenvoud van online beleggen koop je steeds sneller nieuwe aandelen en kun je deze ook sneller verkopen. Je stapt bovendien ook voor lagere bedragen in.

Aandelen van de AEX worden daarom ook voornamelijk via internet verhandeld. Beleggers schakelen fondsen in of handelen zelf actief op verschillende platforms. Zo hebben de beleggers zelf alles in handen en hoeven zij niet via de traditionele beurs-traders in Amsterdam te handelen.

De aandelenkoers van AEX

Doordat de koers van de AEX door allerlei factoren wordt beïnvloed stijgt en daalt de koers regelmatig. Het is vrijwel geen enkele dag hetzelfde en kan ook van de een op de andere dag een totaal andere waarde hebben.

Zo daalde de koers in september 2002 met maar liefst 20,25% in één maand. Maar in oktober 2002, slechts een maand later, steeg de koers weer met 15,68%. De koers is dus erg onvoorspelbaar en kan van de een op de andere maand ineens veel meer of juist minder waard zijn.

Lees meer over de AEX in deze speciale editie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *