Loading...
zelfontwikkeling

Wat is nu echt de meest optimale gehoorbescherming?

Het beschermen van ons gehoor is van cruciaal belang. Veel mensen staan er niet bij stil, maar elke dag opnieuw lopen we het risico om geconfronteerd te worden met gehoorschade. Tal van verschillende situaties kunnen hiervan aan de basis liggen. In het bijzonder mensen die werkzaam zijn in een omgeving waarin er sprake is van heel wat intensieve geluiden worden blootgesteld aan dit risico. Gelukkig zijn er door de jaren heen tal van verschillende soorten gehoorbescherming op de markt verschenen. Dat is interessant, maar wat is nu precies de meest optimale gehoorbescherming op de markt? Zijn dit de zogenaamde otoplastieken of kan ook universele gehoorbescherming al jouw verwachtingen inlossen? Je ontdekt het hier!

             Welke soorten gehoorbescherming bestaan er allemaal?

Om de optimale gehoorbescherming te kunnen vinden spreekt het voor zich dat je er goed aan doet om eerst even na te gaan welke verschillende soorten gehoorbescherming er allemaal op de markt zijn terug te vinden. In eerste instantie moeten we op dit vlak een onderscheid maken tussen de zogenaamde otoplastieken en universele gehoorbescherming. Otoplastieken weten zich te onderscheiden door het feit dat ze steeds op maat worden gemaakt. Dit betekent dat ze steeds worden gerealiseerd aan de hand van de ooropening van de persoon in kwestie. Wil jij toch liever kiezen voor universele gehoorbescherming? Dan zal je kunnen vaststellen dat er op dit vlak een keuze kan worden gemaakt uit verschillende mogelijkheden zoals:

 

  1. Oorkappen;
  2. Universele oordoppen (met filter);
  3. Schuimdoppen;

 

Er wordt bijzonder vaak gesteld dat universele gehoorbescherming altijd moet onderdoen voor zogenaamde otoplastieken. Waarom wordt er in de praktijk dan toch nog zoveel gebruik van gemaakt? Zeer eenvoudig. In eerste instantie is universele gehoorbescherming bijvoorbeeld een behoorlijk stuk goedkoper in aankoop in vergelijking met otoplastieken. Daarnaast is het bij universele gehoorbescherming ook mogelijk om deze uit te lenen aan bijvoorbeeld een andere medewerker. Dat is bij otoplastieken in principe doorgaans onmogelijk.

             Hoe de optimale gehoorbescherming vinden?

Met bovenstaande is het duidelijk geworden welke verschillende soorten gehoorbescherming er nu precies allemaal bestaan. De vraag is nu echter wat nu voor jou de optimale gehoorbescherming is. Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Tijdens je zoektocht naar interessante gehoorbescherming zal je dan ook rekening willen houden met:

 

  1. Het budget dat je voorhanden hebt voor je gehoorbescherming;
  2. Of je de gehoorbescherming wil kunnen uitwisselen met derden of niet;
  3. De mate waarin je gehoor (dagelijks) op de proef wordt gesteld;

 

In de praktijk is het zo dat vooral de otoplastieken doorgaans als optimale gehoorbescherming worden bestempeld. Dat is inderdaad veelal het geval, alleen moet je er rekening mee houden dat deze steeds op maat worden gemaakt van de ooropening waar iemand over beschikt. Dit brengt twee nadelen met zich mee. In eerste instantie is de gehoorbescherming op de werkvloer niet uit te wisselen met anderen. Daarnaast is het zo dat otoplastieken ook in aankoop behoorlijk wat duurder zijn in vergelijking met universele gehoorbescherming. Kan je hiermee leven en ben je op zoek naar de best mogelijke bescherming voor jouw gehoor? In dat geval zouden otoplastieken ook voor jou zomaar de meest optimale gehoorbescherming kunnen zijn.

 

Kijk op Audinc.nl voor vrijblijvend advies over optimale gehoorbescherming in het verkeer, het uitgaansleven of op het werk.