Loading...
werkvloer

Hoe begin je een eigen bedrijf?

Stel, je hebt jaren voor een baas gewerkt, maar je vindt dat het tijd wordt voor iets anders. Wat dacht je van een eigen bedrijf? Maar hoe begin je aan zoiets? Aan de hand van deze blog help ik je graag een handje op weg.

boeken


Stap 1: Wat voor bedrijf wil je beginnen?

Voordat je kan starten met je plan, moet je natuurlijk eerst weten wat je wilt gaan doen. Heb je een vooropleiding gedaan en wil je een bedrijf in deze sector? Of kies je ervoor om een koeriersdienst te starten, terwijl je een grafische opleiding hebt gevolgd? Vervolgens moet je een rechtsvorm kiezen. Wil je VOF of gaat je voorkeur toch uit naar een eenmanszaak? Dat zijn belangrijke punten die je voor jezelf duidelijk moet hebben, voordat je door kan met de volgende stappen.


Stap 2: Hoe heet jouw bedrijf?

Als je eenmaal de branche voor jouw bedrijf hebt gekozen en je weet welke rechtsvorm je bedrijf heeft, is het tijd om een goede bedrijfsnaam te verzinnen. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt. Je kan je bereik enorm vergroten door de juiste handelsnaam te kiezen. Zoveel mogelijk klanten is natuurlijk wat je uiteindelijk wilt! Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je jezelf onderscheidt van de concurrent. Stel, je kiest ervoor om een koeriersdienst in Amsterdam te beginnen, dan is het handig om je bedrijf ‘Koeriersdienst Amsterdam’ te noemen, omdat dit je online vindbaarheid ten goede komt. Kies een naam die origineel en relevant is. Dan kan je je inschrijven bij de Kvk!
Stap 3: Hoe ziet jouw ondernemersplan eruit?

Vervolgens is het tijd om jouw plannen concreet te maken. Dit doe je door een ondernemersplan te schrijven. Hiermee voorkom je eventuele toekomstige probleemsituaties. Aan de hand van het business model canvas kan je ervoor zorgen dat jouw businessplan er tiptop uit ziet. Wat moet er eigenlijk in zo’n ondernemersplan staan? Om te beginnen start je met een introductie/samenvatting. Vervolgens vertel je iets over jezelf, het bedrijf, de markt, het marketingplan, het financieel plan en tot slot algemene/juridische zaken.
Tot slot…

Als je de eerste drie stappen hebt uitgewerkt, ben jij al een heel eind op weg naar jouw eigen bedrijf. Er moeten nog een paar dingen gebeuren, zoals een logo en een website maken, maar dan ben jij helemaal klaar om bijvoorbeeld jouw eigen koeriersdienst te runnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *