Loading...
werkvloer

Het werk van een accountant

Mannen in pakken, leaseauto’s en ze werken met cijfers. Dat is ongeveer het beeld wat mensen hebben bij een accountant, maar wat doen ze nou echt?

In het voorjaar is de accountant het drukst, de jaarrekeningen moet worden goedgekeurd. In april moeten de bedrijven de jaarrekening laten goedkeuren en dat kan alleen door de accountant gedaan worden. De accountant controleert de jaarrekening hij maakt er geen. Het bedrijf die de accountant in dienst heeft levert de cijfers aan de accountant hij of zij controleert of de cijfers kloppen. Maar de jaarrekening is niet het belangrijkste van een accountant. Als de cijfers niet kloppen dan is het vaak de schuld van de mensen die bij dat bedrijf werken. De accountant kijkt dus niet alleen naar de cijfers maar ook naar de personen die er werken. De accountant probeert hier door fraude te voorkomen

Het leven na de jaarrekeningen

Als alle drukte van de jaarrekeningen voorbij is houdt de accountant zich ook met andere werkzaamheden bezig de interim controle of advieswerkzaamheden. Bij een interim controle houdt de accountant zich bezig met alle processen binnen het bedrijf. Dit is ook een manier om fraude te voorkomen. Alle processen worden bekeken, de accountant kan de medewerkers interviewen om te kijken hoe de processen gaan of hoe de processen zijn verlopen.

De accountant kan bedrijven ook advies geven over bepaalde onderwerpen. Denk hierbij aan juridische zaken, fiscale zaken en zaken op het gebied van ICT. Het kan zijn dat de contolerende accountant dit niet doet. Vaak doet een ander accountant deze werkzaamheden. Deze zijn net iets gespecialiseerde dan de accountant die de jaarrekening controleert of die de interim controle uitvoert.

De weg naar accountant

De studie tot accountant is erg lang. Het vak accountant vergt veel doorzettingsvermogen en discipline. Op het MBO kun je de opleiding assistent accountant niveau 4 volgen na het behalen van je diploma kan je de opleidingen accountancy of accountmanagement gaan studeren.  Na het behalen van je HBO diploma kun je natuurlijk aan het werk, maar je kunt ook verder studeren aan de universiteit. Betere papieren leveren vaker een hogere baangarantie op, als je het kunt en wil studeer dan door en krijg dan de baan waar je al die tijd zo hard voor hebt gestudeerd! Op zoek naar een baan als accountant? Neem een kijkje op deze website.

Het Nieuwe Werken en accountant zijn

Als accountant is het vaak mogelijk om (deels) thuis of elders te werken. Hoewel je informatie van het bedrijf nodig hebt, is dit vaak informatie die je digitaal hebt. Eenmaal in het bezit van de informatie kun je vervolgens locatieonafhankelijk werken aan de financiële vraagstukken van de opdrachtgever of klant. Het verschilt echter wel per bedrijf of je ook thuis mag werken. De ervaring is dat bij jongere bedrijven meer mogelijkheden zijn om thuis te werken dan bij de oudere, grote bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *