Loading...
ondernemen

Mentor vs. coach: wat is het verschil

Steeds vaker schakelen ondernemers een coach in. Ze willen namelijk op hun top presteren. Vaak hebben ze dan behoefte aan een sparringpartner. Iemand waarmee ze kunnen discussiëren over zakelijke onderwerpen. Maar nu lijkt het tij gekeerd en is ineens iedereen op zoek naar een goede mentor. Wat is een mentor eigenlijk? En wat is het verschil tussen een mentor en coach? In dit blog leggen we het je graag uit.

De betekenis van een coach

Een coach kennen we allemaal wel. Een coach luistert naar je, je vormt doelen (of een missie) en je coach geeft je vervolgens handvatten om die doelen te behalen. Je coach is dus echt de stok achter de deur.

Binnen de categorie ‘coach’ heb je veel verschillende coaches. Mental coach, personal coach, business coach, NLP coach, ondernemerscoach.. En dan hebben we het eigenlijk alleen nog over het zakelijke gedeelte. Dus geen coach die je helpt bij het aflossen van je schulden of relatietherapie o.i.d. Kortom: als je een probleem ervaart, kan je een coach inschakelen.

De betekenis van een mentor

Een mentor ligt in het verlengde van een coach. Een coach biedt je handvatten om de doelen te verwezenlijken die jij hebt opgesteld. Een mentor gaat dieper in op jouw doel. Waarom wil je dat doel bereiken? Waarom is dat zo belangrijk voor je? Een mentor is een stuk persoonlijker.

Een mentor helpt jou om zakelijk en/of persoonlijk geluk en succes te behalen. Waarbij een coachingstraject vaak enkele maanden duurt, kan een mentor jou soms wel jaren begeleiden. Een mentor zal je problemen niet voor je oplossen. Dat doe je nog steeds zelf. Een mentor luistert mee, geeft adviezen en biedt handvatten zodat jij je doelen kan realiseren.

Wees goed voorbereid

Een mentor of coach kan jou helpen het beste uit jezelf te halen. En dat klinkt natuurlijk niet verkeerd. Maar let goed op. Wil jij een betere werkgever of werknemer zijn? Wil je de samenwerking binnen je team verbeteren? Of wil je voor jezelf beginnen? Zorg dat je goed voorbereid bent. Wat is je doel. Waarom is dat je doel? En is dat doel wel haalbaar? Bespaar jezelf de tijd (en het geld, mentorschap of coaching is niet goedkoop) en zorg dat je weet wat je wil bereiken voordat je een traject ingaat.

Bij kleine organisaties is het verstandig om iemand van buitenaf te benaderen. Vaak kan je wel met een collega of werkgever sparren, maar ben je ook bezig met het behartigen van andermans doelen. Kijk daarom eens rond naar coaches of mentoren buiten je bedrijf om. Bij grote organisaties kan je vragen of er een bedrijfscoach aanwezig is waar je mee kan sparren. Doe er je voordeel mee!