Loading...
nieuwe werken

Digital Nomads: de ultieme Nieuwe Werkers

digital nomad nieuwe werken

Het Nieuwe Werken draait om verschillende concepten. Twee van deze concepten is het niet langer gebonden zijn aan de vaste kantoortuin en bovendien niet vast te zitten aan het 9-tot-5-stramien. Steeds meer bedrijven implementeren de gedachte van het Nieuwe Werken, maar één groep mensen snelt al deze bedrijven al jaren vooruit: de digital nomads.

Wat zijn digital nomads nou weer dan?”, hoor ik je denken.

Digital nomads zijn mensen die volledig locatie-onafhankelijk, overal ter wereld kunnen en willen werken, terwijl ze genoeg verdienen om door te kunnen reizen. Het zijn de échte wereldinwoners die niet gebonden zijn aan een thuishaven.

Werken zonder thuishaven, maar wel met een thuis

Digital nomads zitten niet vast aan één plek waar ze zo nu en dan terug moeten komen. Ze hebben niet één vaste thuishaven, maar reizen de wereld rond en vinden overal een thuis. Digital nomads verplaatsen zich niet dagelijks of wekelijks, maar eerder maandelijks. Het zijn in de meeste gevallen zogenaamde slow-travellers. Niet zo gek ook: continu reizen zou te vermoeiend zijn.

Digital nomads zijn de échte wereldinwoners die niet gebonden zijn aan een thuishaven.

Veel digital nomads vertrekken plekken in de wereld waar meer gelijkdenkenden (tijdelijk) gevestigd zijn. Populaire digital nomad-hubs zijn Chiang Mai (Thailand), Ubud (Bali, Indonesië) en Berlijn (Duitsland).

Wat doet de digital nomad dan voor de kost?

Met steeds meer banen ben je op papier in staat om locatieonafhankelijk te werken. De praktijk leert echter dat de meeste digital nomads ZZP-ers zijn die in de online business werken. Ook vind je steeds vaker online docenten en journalisten die overal en nergens wonen en werken.

Dus voor mij zit het er niet in om een digital nomad te worden. Nou.. misschien wel!

Oké, sommige beroepen lenen zich beter voor het leven als een digital nomad dan andere beroepen. Voor een arts is het bijvoorbeeld knap lastig om locatieonafhankelijk te werken en leven. Toch zijn er zeker manieren. Een groot deel is acceptatie en geloof. Een werkgever moet het vertrouwen en geloof hebben dat het kan, de werknemer moet dit kunnen aantonen.

Ook veel kantoorbanen lenen zich op papier uitstekend voor het leven als digital nomad, echt waar.

digital nomad werk strand
Werken aan een tropisch strand? Het is allemaal mogelijk als digital nomad.

De eerste stap is om dit te onderzoeken. Werk je vijf dagen per week op locatie, probeer je baas er dan van te overtuigen dat je één dag thuis kan werken. Toon je aan dat dit inderdaad prima verloopt, dan zijn er wellicht ook wegen om altijd op afstand te werken.

Zo ver van huis, maakt dat gelukkig?

Het leven als digital nomad biedt extreme vrijheid en kan geweldig zijn. Toch is het niet voor iedereen weggelegd. Je moet ervan kunnen geniet om weg van huis te zijn en niet gevoelig zijn voor heimwee. Ben je dit wel, dan is het idee misschien mooi, maar de praktijk een heel stuk minder.

Je bent namelijk niet op vakantie.

Wat dacht je van een weekendje jungletocht in plaats van een weekendje Veluwe?

Weliswaar ben je in een ander land, in een andere cultuur en in een andere omgeving, het vakantiegevoel zal grote delen ontbreken. Per slot van rekening ben je nog altijd aan het werken. Dit is iets waarmee je om moet leren gaan, zeker wanneer om je heen wel veel toeristen zijn.

Ben je hier echter aan gewend, dan kan het écht genieten zijn. Ieder moment dat je niet werkt voel je dat je op een exotische plek bent. Bovendien is een weekendtrip andere koek dan in Nederland.

Wat dacht je van een weekendje jungletocht in plaats van een weekendje Veluwe?

Lijkt het je wat? Dan wordt het tijd om je mogelijkheden te onderzoeken. Het is namelijk niet altijd zo onmogelijk als het in eerste instantie lijkt. Ik zelf ben daarvoor het levende voorbeeld. Neem contact op voor meer informatie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *