Loading...
kantoor

Is een BHV-herhalingscursus van belang?

In ieder bedrijf is het volgens de Arbowetgeving van belang om BHV’ers aanwezig te hebben. Zij zijn bij calamiteiten het eerste aanspreekpunt en zorgen voor de eerste handelingen, nog voordat de hulpdiensten aanwezig zijn. Tevens zorgen zij voor goede communicatie met de hulpdiensten, zodat deze zo voorbereid mogelijk ter plaatse kunnen komen.

 

BHV cursus

De BHV cursussen zijn via veel verschillende (gecertificeerde) opleiders aan te vragen. De inhoud van de cursus komt echter in grote lijnen met elkaar overeen. De werknemer wordt voorbereid op het uitvoeren van spoedeisende en niet-spoedeisende eerste hulp, waarbij te denken valt aan het gebruik van verbandmiddelen, reanimatie & AED, slagaderlijke bloedingen, brandwonden, botbreuken, elektriciteitsongevallen, stabiele zijligging en de Rautek- en ondersteuningsgreep.
Behalve de eerste hulp op gebied van schade aan een persoon worden ook de locatie afhankelijke punten behandeld. Hierbij spelen de communicatie, ontruiming en brandbestrijding een grote rol, waarbij vaak gekeken wordt naar de specifieke situatie in een bedrijf.

De gehele BHV cursus zorgt ervoor dat een BHV-er zo goed mogelijk is voorbereid op noodsituaties, zowel grote als kleine calamiteiten. Zij hebben na de BHV cursus genoeg kennis om levensreddende handelingen uit te kunnen voeren voordat hulpdiensten aanwezig zijn. Hierdoor kan de BHV-er werknemers en klanten/bezoekers in veiligheid brengen in geval van nood.

 

Herhaling BHV cursus

Volgens de Arbowet moet de BHV cursus ieder jaar herhaald worden, waarbij een uitloop van 2 maanden is om de BHV-herhalingscursus te volgen. Dit is van groot belang om de BHV geldig te houden en als bedrijf te voldoen aan de ARBO wetgeving. De reden hiervan is dat BHV’ers over het algemeen niet dagelijks bezig zijn met het uitvoeren van BHV taken en hierdoor is de kans groot dat kennis wegzakt. Door de herhaling van de BHV cursus is alle kennis weer opgefrist en is de BHV-er beter in staat om direct te handelen wanneer dit nodig is. Daarbij wordt de BHV cursus altijd up to date gehouden wanneer er nieuwe inzichten ontstaan in bepaalde behandelingen. Zeker op het gebied van het verlenen van eerste hulp bij persoonlijke schade, veranderen richtlijnen doordat er nieuwe medische inzichten zijn ontstaan binnen onderzoeken. Deze nieuwe inzichten worden direct verwerkt waardoor sommige levensreddende handelingen anders aanbevolen worden als dat mensen in eerste instantie hebben geleerd.

Kortom, behalve de verplichting vanuit de Arbo wetgeving, is het voor een bedrijf ook van belang dat de BHV’ers goed opgeleid zijn en de herhalingen op tijd volgen. Je hoopt als bedrijf natuurlijk dat de BHV’ers zo min mogelijk ingezet moeten worden, maar wanneer het nodig is, is het van groot belang dat deze mensen zo goed mogelijk in staat zijn om levensreddende handelingen uit te kunnen voeren.

 

Bron: FAF-training