Loading...
kantoor

Haal meer uit je personeel

Het bedrijfsleven in Nederland is ingericht om er het maximale uit te halen. En wat steeds meer bedrijven beseffen is dat de mate van succes naast leiderschap, kennis en inzicht ook afhankelijk is van het juiste personeel. Daarom wordt er steeds meer geïnvesteerd in personeel.

Het investeren hoeft niet altijd in financieel opzichte te gelden. Een investering kan ook gezien worden in de vorm van een extra betaalde opleiding of gesponsorde cursus. Zelfs meer personeel aannemen is een vorm van investeren. WikiPedia omschrijft het begrip ‘investeren’ als volgt:

“Een investering is een opoffering in geld, tijd of mankracht (personeel) ten behoeve van een doel dat pas op lange termijn wordt behaald.”

Als we het over personeel hebben, dan zit dit niet altijd in de kwantiteit, maar juist in de kwaliteit van het personeel. Een goed begeleide ontwikkeling van een werknemer leidt tot persoonlijk succes en uiteindelijk ook tot zakelijk succes.

De kwaliteit van een werknemer gaat omhoog. Hierdoor wordt de opgedane kennis en kunde ook in praktijk gebracht binnen de organisatie. Een potentiële, ambitieuze manager in spé kan door het volgen van een management cursus of opleiding ‘Leidinggeven’ de persoonlijke ambities behalen en succes proeven.

Zakelijk gezien kan de toekomstig manager meer uit de werkvloer halen of juist structurele zaken een gezicht geven als procesoptimalisatie waarmee tijd wordt gewonnen. Dit is slechts een voorbeeld uit velen. Andere vormen om meer uit je personeel te halen zijn bijvoorbeeld HR Analytics en Personeelsplanningen.

HR Analytics

Een relatief nieuwe ontwikkeling in HR land is HR Analytics. Dit is een geavanceerde vorm van HR waarbij een combinatie wordt gemaakt van business intelligence en big data. Een pionier van HR Analytics is ICT dienstverlener Valid. Zij hebben veel energie gestoken in het ontwikkelen van een methode waarbij data op de juiste manier kan worden gekoppeld aan andere gegevens.

In praktijk wil dit zeggen dat gegevens van medewerkers worden gekoppeld aan andere gegevens zoals:

  • beoordelingen
  • mate van potentie
  • benchmark gegevens uit de markt
  • achievements

Door deze gegevens te combineren en vervolgens via een uniek algoritme te analyseren, kunnen profielen worden gemaakt en voorspellingen worden gedaan van het personeel. Heel concreet betekent dit dat duidelijk kan worden welke werknemers loyaal zijn en waarom. Op die manier kan er steeds gerichter en persoonlijker worden omgegaan met personeel. Het gevolg is dat een bedrijf meer uit het personeel kan halen waarbij het personeel uiteraard zelf ook wijzer wordt.

De kracht van Workforce Management

Een veel gehoorde kreet is ‘Workforce Management’ als het gaat om rendement binnen een bedrijf. Workforce Management is een methode waarbij rekening wordt gehouden met het optimaal benutten van de capaciteit van het personeel. Doordat personeel beter wordt ingepland, bijvoorbeeld door personeelsplanningen, kan er efficiënter met de tijd en effectiever met de kennis worden omgegaan.

Dit betekent niet alleen op welke wijze nieuw personeel wordt aangetrokken, maar ook op langer termijn kijken welke veranderingen er nodig zijn om het personeel optimaal in te kunnen zetten voor een bedrijf. Dat is bij veel bedrijven aan de orde van de dag. Niet alleen zullen zij op korte termijn (tactisch) beslissingen moeten maken maar ook op lange termijn (strategisch). Als daaraan tijdig wordt gedacht, dan plukt zowel het personeel als het bedrijf hier uiteindelijk de vruchten van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *