Loading...
financieel

ZZP’ers laten geld liggen bij zakelijke rekeningen

Uit onderzoek door Knab blijkt dat zzp’ers gemiddeld € 514 te veel uitgeven aan een zakelijke rekening. In de laatste jaren zijn er goedkope zakelijke rekeningen op de markt gekomen die voordeliger zijn voor zelfstandigen. De barrière om over te stappen is voor veel zzp’ers echter groot.

Nederland zzp-land

Met zo’n 1.050.000 zzp’ers (eind 2016) is Nederland een echt zzp land. Sterker nog, in bijna geen enkel land in Europa nam het aantal zzp’ers zoveel toe als in Nederland. Het grootste deel van de zelfstandigen zonder personeel in Nederland beschikt over een zakelijke rekening.

Het openen van een zakelijke rekening wordt niet verplicht door de belastingdienst, maar wordt toch door de meeste zzp’ers wel gedaan vanwege de vele voordelen die een aparte rekening voor zakelijke transacties met zich meebrengt.

Goedkope alternatieven

De meeste zakelijke rekeningen zijn uitgebreide bankrekeningen met functionaliteiten zoals batchbetalingen en automatische incasso’s. Veel zzp’ers hebben al deze functionaliteiten niet nodig. Verschillende banken hebben ingespeeld op de specifieke behoefte van zzp’ers en bieden tegenwoordig zakelijke betaalrekeningen aan met beperkte functionaliteiten, zoals ASN bank en SNS bank.

Naast het aanbieden van speciale zzp rekeningen, zijn er in de afgelopen jaren ook twee banken bijgekomen die zich volledig op zzp’ers richten, namelijk Knab en Bunq. Knab kenmerkt zich door haar vaste en lage prijsstructuur, bunq is een zeer innovatieve bank en kenmerkt zichzelf als een IT bedrijf met een bankvergunning. Leuke IT features bij bunq zijn realtime pushnotificaties, realtime betalingen en de mogelijkheid om smileys, afbeeldingen en bijlagen bij een betaling te voegen. Het nadeel is wel dat deze functionaliteiten alleen mogelijk zijn bij betalingen naar iemand die ook een bunq rekening heeft.

De bankrekening van bunq is alleen te gebruiken met je telefoon door middel van een mobiele applicatie.
Met een zzp rekening van ASN, SNS, Bunq of Knab bespaar je als zzp’er al snel meer dan € 100 op jaarbasis. Veel zzp’ers laten geld liggen door zakelijk te bankieren bij een van de drie grootbanken: ING, Rabobank of ABN AMRO. Hoewel de grootbanken in de afgelopen jaren betaalbaarder zijn geworden, kunnen ze nog altijd niet op tegen zzp rekeningen.
Daarnaast geven de meeste zzp rekeningen (Knab, SNS en ASN) een nette rentevergoeding op zowel de betaal- als spaarrekening, terwijl je bij de grootbanken helemaal geen rente krijgt. Daardoor is het zowel voor startende zzp’ers als vermogende zzp’ers interessant om de mogelijkheden te bekijken van dergelijke zzp rekeningen. Hier is een overzicht te vinden van alle zzp rekeningen.

Overstappen is makkelijker dan het lijkt

Veel startende zzp’ers hebben het voordeel van de zzp rekening al ontdekt, maar veel zzp’ers die al bankieren bij een grootbank, vinden de barrière om over te stappen in de praktijk vaak vrij groot.
Dat is echter nergens voor nodig, want Nederlandse banken maken overstappen erg eenvoudig, met het initiatief van de ‘overstapservice’.

Deze service is tot stand gekomen als gevolg van een afspraak tussen alle Nederlandse banken. Bij de overstapservice wordt je saldo automatisch overgeboekt naar je nieuwe rekening en alle transacties die je 13 maanden na het opzeggen nog op je oude rekening ontvangt, komen automatisch op je nieuwe rekening.

Hierdoor hoef jij alleen nog maar je nieuwe bankrekening op de factuur te zetten, of deze door te geven aan huidige klanten. De banken regelen de rest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *