Loading...
financieel

Wat zijn de bevoegdheden van een deurwaarder?

Een gerechtsdeurwaarder (door de kroon benoemd) of deurwaarder inschakelen is vaak een laatste noodgreep om geld of goederen terug te halen. In Nederland is een gerechtsdeurwaarder een beschermd beroep waarvoor een speciale opleiding gevolgd moet worden. Dit betekent dat een gerechtsdeurwaarder een bepaalde status als openbaar ambtenaar heeft.

Om goederen zoals geld, auto’s of andere voorwerpen van waarde in te vorderen mag een gerechtsdeurwaarder gebruik maken van een aantal bevoegdheden. Met deze bevoegdheden staat hij of zij in het recht om de woning van de persoon in kwestie te betreden en hier namens de Officier van Justitie beslag op spullen te leggen.

Een deurwaarder inschakelen

Een deurwaarder kun je als particulier of vanuit het bedrijf zelf inschakelen voor een zaak. In Nederland zijn er daarom verschillende bureaus vertegenwoordigd waar het mogelijk is om een deurwaarder in te huren.

De kosten van een deurwaarder worden dan ook door de eiser (degene die de deurwaarder inschakelde) betaald. Het kan zijn, hoewel dit eerder uitzondering dan regel is, dat de kosten voor een deurwaarder verhaald worden op de hij of zij die moet voorkomen, ook wel de gedaagde genoemd.

Een deurwaarder werkt doorgaans voor een vast uurtarief.

Middelen van een deurwaarder

Een groot verschil met een incassobureau en een deurwaarder als Stalman Deurwaarders is, is dat de laatste meer bevoegdheden heeft. Zeker wanneer het eropaan komt om daadwerkelijk spullen, geld of andere goederen in beslag te nemen heeft een deurwaarder meer middelen om tot zijn doel te komen.

Zo mag een deurwaarder, om schulden te innen van de eiser, een dagvaarding uitbrengen, evenals beslag leggen op goederen. Tot slot mag een deurwaarder ook de woning ontruimen. Een andere tak van schuldeisers die beslag mogen leggen op uw goederen zonder een vonnis zijn overheidsinstanties.

Denk aan de gemeente, de Belastingdienst, het CJIB of DUO en het UWV.

Een deurwaarder over vermijden

Zoals je hebt kunnen lezen is het inschakelen van een deurwaarder een laatste redmiddel. Het is dan ook aan te raden om te voorkomen dat er ooit een deurwaarder ingeschakeld dient te worden. Niet alleen als schuldenaar, maar ook als eiser kan dit flink wat geld kosten. Houd hier dus altijd rekening mee.

Tot slot is een deurwaarder niet altijd een garantie dat er daadwerkelijk geld opgehaald kan worden. Van een kale kip valt immers niets te plukken.

Wanneer de schuldenaar geen geld of andere waardevolle bezittingen meer heeft, kan er naar verregaande maatregelen gegrepen worden.

Juridische en financiële hulp

Gelukkig zijn er in Nederland manieren om geholpen te worden voordat er een schuldenaar aan de deur komt. Laat je hierover goed informeren en laat het nooit zo ver komen.

Wanneer je te maken krijgt met een deurwaarder en je bent het hiermee oneens, dan kun je jezelf verdedigen in de rechtszaal.