Loading...
beveiliging

Op naar veiligheid! Wat leer je bij een VCA examen?

Plastic

Op de werkvloer heb je het vast weleens gehoord: een VCA-diploma. Vooral op bouwterreinen en in fabrieken is dit een belangrijk aspect voor het bedrijf. Een VCA-certificaat draagt niet alleen bij aan de veiligheid op de werkvloer, maar ook duurzaamheid en samenwerking staat centraal. Maar wat is een VCA-examen eigenlijk?

VCA bedrijfs- en persoonscertificering

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en draagt bij aan belangrijke onderwerpen op de werkvloer. Meer dan 15.000 bedrijven zijn aangesloten bij de VCA en motiveren hun werknemers om een examen aan te vragen. Voor bedrijven met risicovolle werkzaamheden is een VCA-diploma zeer belangrijk, omdat het bijdraagt aan een gezond en veilige omgeving.

Maar ook voor kleine kantoorbedrijven is een VCA-diploma uitstekend voor de ontwikkeling van de firma. Met een VCA-certificaat weten bedrijven zeker dat men een ervaren werknemer voor zich heeft en verkleint de kans op ontslag.

Werking VCA-examen

Op verschillende locaties in Nederlands kan zo’n examen worden afgenomen, via het internet kun je de actuele data zien. Een VCA bevat meerdere onderdelen, maar de meest gemaakte examen is de Basisveiligheid. De kosten voor een examen is afhankelijk van het bedrijf, aangezien niet alle bedrijven de kosten hiervan voor zich nemen. Ook is er de mogelijkheid om een Vol-VCA of Vil-VCU examen af te nemen.

Het examen duurt één uur en je bent zelf verantwoordelijk voor de voorbereiding. Op het internet zijn dergelijke proefexamens te vinden en klassikale lessen zijn ook een mogelijkheid. Ook is er de mogelijkheid om een VCA-examen in een andere taal af te nemen.

Wat kun je met een VCA-diploma

Zodra je geslaagd bent voor je VCA examen, kun je opgelucht adem halen voor de toekomst. Een VCA-persoonscertificering is 10 jaar geldig en daarna moet je nogmaals een examen maken. Het centraal diploma wordt opgenomen in een geregistreerd systeem, zodat de werkgever jouw gegevens altijd kan opzoeken.

Een VCA-diploma is voornamelijk bedoeld om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren, maar ook de duurzaamheid en samenwerking, zoals eerder genoemd in het artikel, zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *