Loading...
ondernemen

Verandermanagement, wat houdt het in?

Coach

Wie werkzaam is in het bedrijfsleven óf een studie in deze richting doet of heeft gedaan is waarschijnlijk wel bekend met de term verandermanagement. Wanneer je niet bij deze groep hoort, zal zich afvragen wat het is en wat het inhoudt. En het antwoord op die vraag is eigenlijk best logisch.

Verandermanagement: het managen van veranderingen.

Veranderingen in organisaties

Dingen veranderingen. Mensen veranderen, het leven verandert, onze wensen en behoeften veranderingen. Maar ook de wetenschap gaat verder, techniek verandert, alles wat we weten en de manier waarop we denken. Hierdoor verandert alles om ons heen mee. Of moet mee veranderen.

Organisaties veranderen dus met ons mee. Tenminste, de mensen, doelen en manier van werken dienen dan soms anders te gaan. Zo kan er een ander product of andere dienst worden geïntroduceerd worden in een bedrijf, kan het proces worden vernieuwd of krijg je te maken met een nieuw manager of directeur.

Veranderingen gaan nooit zonder moeite

De meest gemaakte fout in organisaties is dat zaken worden vernieuwd, veranderd of aangepast en dat er niet voldoende wordt stilgestaan bij de gevolgen en consequenties hiervan.

Ten eerste kun je nooit één tak, afdeling of verantwoordelijke veranderen. Deze aanpassing heeft namelijk altijd gevolgen voor de rest van het bedrijf. Daarnaast moet er worden stilgestaan bij de reacties van de mensen. Hoe gaan zij hiermee om?

Staan zij open voor verandering of ontstaat er juist weerstand? Ook kan het zijn dat de mensen wél openstaan voor verandering, maar niet de kennis en/of kunde hebben om hierin mee te gaan. Dat brengt echter nog een lastige zaak naar voren, want dienen er misschien ontslagen te vallen voor jouw bedrijf 2.0?

Het managen van verandering

Kortom, organisatieverandering of reorganisatie is niet niks. Er komt een hoop bij kijken waar je misschien niet direct rekening mee houdt. Gelukkig zijn er professionals op dit gebied die als buitenstaander precies weten waar het mis kan gaan en bovenal hoe je het kunt laten verlopen.

Verandermanagement draagt dus bij aan een soepele overgang van A naar B, voor iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *