Loading...
nieuwe werken

Als bedrijf duurzaam printen?

Printer

Een goed MVO beleid is voor een bedrijf steeds belangrijker aan het worden. Het milieuvriendelijk printen is daarom ook een onderdeel wat kan worden opgenomen in het MVO beleid van de onderneming. Hiervoor geven we een aantal punten waarop je als bedrijf duurzaam kunt printen.

Bewustzijn wat er wordt geprint

Zorg dat er met het personeel duidelijke afspraken worden gemaakt over wat er wel en niet kan worden geprint. Op het moment dat er voor elk mailtje of meeting een aantal documenten worden geprint, terwijl dit ook digitaal besproken kan worden is dit natuurlijk papierverspilling. Wellicht kun je als bedrijf bij de e-mail handtekening nog een kleine zin zetten met: ‘denk aan het milieu voordat u dit bericht print’.

Juiste instellingen gebruiken

Het is helaas niet altijd mogelijk om het printen van een document te voorkomen. Denk hierbij aan een rapportbespreking of een contract wat moet worden verlengd. Hiervoor is het noodzakelijk dat dergelijke documenten worden uitgeprint. Wat je hiervoor wel kunt doen is de printer zo instellen dat deze document dubbelzijdig worden afgedrukt zodat er in ieder geval een verspilling is van het papier. Dat niet alleen, maar kies er bijvoorbeeld ook voor om alle interne documenten alleen in het zwart wit uit te printen.

Juiste printer kiezen

Kan er op de zaak een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de documenten die zwart wit geprint moeten worden en welke in kleur? Dan kun je ook twee verschillende printers aanschaffen, zodat alle interne documenten met de zwart wit printer worden afgedrukt en de andere documenten met de kleurenprinter in A3 of A4 formaat.

Printer recyclen

Ben je van plan om op korte termijn een nieuwe printer aan te schaffen? Overweeg dan ook om je huidige printer in te leveren en zelf te kiezen voor een refurbished printer. Je huidige printer kan dan worden omgebouwd tot een refurbished printer. Dit wordt gedaan door de printer na te kijken en te vervangen met nieuwe onderdelen waardoor de printer weer als nieuw is. Door zelf je printer in te leveren en daarna een refurbished printer te nemen draag je dus bij aan een goed milieu.