Loading...
financieel

Zakelijk krediet aanvragen door middel van crowdfunding websites

Met zakelijk krediet kunnen nieuwe bedrijfsmiddelen, werknemers of in het algemeen de groei van een onderneming gefinancierd worden. Voor zakelijk krediet klop je van oudsher aan bij banken, maar dat is anno 2018 niet meer de enige optie. Met behulp van diverse crowdfunding websites kunnen partijen tegen vrij aantrekkelijke voorwaarden geld ophalen bij een grote groep mensen en bedrijven.

Door de jaren heen zijn diverse initiatieven groots in het nieuws geweest dankzij succesvolle crowdfundacties, maar het zijn niet alleen de grote spelers die geschikt zijn voor deze acties. Ook met een kleine onderneming en een bescheiden doelbedrag kan een succesvolle crowdfundactie worden opgezet.

Opzet crowdfunding

Bij crowdfunding wordt in principe een zakelijke lening afgesloten, maar is de kredietverstrekker niet één partij (een bank of investeerder) maar draagt een (grote) groep investeerders bij aan de financiering. Afhankelijk van het doelbedrag kan het hierbij gaan om enkele crowdfunders of zelfs honderden.

De crowdfunders investeren in het bedrijf in ruil voor een tegenprestatie. In de meeste gevallen gaat het hierbij simpelweg om rente die na een vooraf bepaalde einddatum wordt terugbetaald aan de investeerders, inclusief het initiële bedrag.

Voor beide partijen heeft crowdfunding voordelen.

Ondernemers kunnen met crowdfunding makkelijker zakelijk krediet afsluiten dan bij banken het geval is. Ook ligt de rente doorgaans lager en kan de onderneming vooraf zelf de betalingsvoorwaarden opstellen.

Voor investeerders is de rente die zij op papier op jaarbasis ontvangen hoger dan bij spaarrekeningen. Investeerders met geld dat niet gebruikt wordt kunnen zo relatief veel verdienen met crowdfunding.

Wel is het risico hoger: de onderneming kan mislukken, waarbij de investeerders meestal hun geld kwijt zijn.

Verschillen crowdfunding en zakelijke lening bank

In de meeste gevallen gaat het bij crowdfunding om een zogenaamde achtergestelde lening. Dit wil zeggen dat kredietverstrekkers van reguliere leningen prioriteit genieten bij aflossing voor de crowdfunders. Bij een faillissement wordt bijvoorbeeld eerste de bank afbetaald. Pas daarna worden de verstrekkers van een achtergestelde lening betaald.

Bij een crowdfundactie kan een onderneming de crowdfunders ook de optie geven om aan het einde van de looptijd de financiering om te zetten in aandelen. Ook dit heeft voordelen voor beide partijen.

De onderneming hoeft geen geld terug te betalen wat goed is voor cashflow. Wel bezit de ondernemer minder van het bedrijf na omzet.

Voor verstrekkers kan de winst bij goede bedrijfsresultaten nog verder vergroot worden. Wanneer de onderneming groot wordt kan de initiële investering het veelvoudige waard worden van de beginwaarde.

Er zijn overigens ook andere manieren om geld op te halen voor zakelijke doeleinden. De Kamer van Koophandel schreef hier eerder een uitgebreid artikel over.

Crowdfund websites

Op het internet zijn diverse crowdfund websites waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Deze websites fungeren als tussenpersoon, wat betekent dat er ook kosten gemaakt worden voor de opzet van de actie.

Het verschilt per website hoe deze vergoeding eruit ziet. Soms gaat het simpelweg om een eenmalig vast bedrag, maar bij sommige instanties wordt een klein aandeel in de onderneming opgeëist. In dergelijke gevallen gaat het echter vaak om instanties die zich intensief bezig houden met de groei van de onderneming: het is meer dan een tussenpersoon.

Naast onafhankelijke crowdfund websites, bieden ook enkele banken een crowdfundplatform aan. Dit is onder meer het geval bij KNAB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *